Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина таки переробить скандальний закон про ЗМІ на вимогу ЄC


Найбільший щоденник «Непсабадшаґ» на титульній шпальті надрукував 3 січня слова «Свободі слова в Угорщині настає кінець» усіма офіційними мовами ЄС
Найбільший щоденник «Непсабадшаґ» на титульній шпальті надрукував 3 січня слова «Свободі слова в Угорщині настає кінець» усіма офіційними мовами ЄС

Угорщина – Новий угорський закон про мас-медіа все-таки зазнає змін. На вимогу Євросоюзу парламент Угорщини вилучить з нього найбільш скандальні положення, які, на думку Єврокомісії, обмежують свободу слова і діяльність ЗМІ. Але такий компроміс все одно не влаштовує лівоцентристські фракції Європарламенту та угорських соціалістів.

Ще на початку цього тижня угорський уряд заявляв, що і на йоту не змінить новий закон про ЗМІ, який би тиск не чинили на Будапешт із Брюсселя.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан висловився на цю тему досить рішуче. «Теперішнім урядом не будуть витирати підлогу, як це робили з нашими нерозумними і бідолашними попередниками», – заявив він.

Ці слова Орбан, як голова правлячої консервативної коаліції, передусім адресував лівій опозиції. Він висловив переконання, що увесь цей скандал із законом про мас-медіа місцеві соціалісти роздмухали через своїх євродепутатів, щоб вчинити черговий політичний напад на угорських консерваторів.

Однак уже через кілька днів після переговорів угорських представників із членами Єврокомісії тон заяв офіційного Будапешта змінився з войовничого на мирний.

Речник кабінету міністрів Угорщини Золтан Ковач озвучив підсумки цієї зустрічі в середу. «Народився кінцевий варіант тексту, який дасть відповідь на всі розходження між угорським урядом і Європейською комісію», – повідомив Ковач.

Кавалерійська атака на ЗМІ захлинулася

Тут ідеться про модифікацію чотирьох положень нового закону. Наприклад, замість великих штрафів (найбільший із них сягає 1 мільйона доларів) угорська влада у випадку серйозних порушень закону про ЗМІ залишає за собою право позбавити ліцензії закордонну компанію на теле- чи радіомовлення або видавництво періодичної преси. Це, так би мовити, попередження приватним засобам масової комунікації, які іноді досить відверто критикують чинну владу.

У новому законі втратить силу вимога про те, що електронні ЗМІ повинні давати тільки врівноважену інформацію, яку можуть скачувати користувачі електронних сайтів. Наступне положення стосується реєстрації органів ЗМІ, щоб в «екстремальних випадках» не виникало спокуси, як роз’яснюють угорські юристи (і з ними в принципі погоджуються брюссельські правники), двом різним медіакорпораціям оперувати в ефірі одним і тим самим інформаційним продуктом.

Простіше кажучи, мова йде про посилення юридичної відповідальності мас-медій.

Проте, щоб безпосередньо розпочати роботу в Угорщині, іноземні ЗМІ можуть уникнути так званої попередньої реєстрації своїх даних в Міністерстві юстиції. Ця норма, однак, не поширюється на приватних блогерів в інтернеті, власників нон-профітних сайтів тощо. Четверте модифіковане положення вже не містить вимогу про притягнення до відповідальності органу ЗМІ у випадку, якщо хтось із авторів образив якусь приватну персону чи офіційну особу або групу людей. Але якщо влада доведе, що газета чи телеканал пропагують расову чи іншу дискримінацію, ці органи ЗМІ можуть бути притягнені до відповідальності перед законом.

Розповідаючи про ці компромісні кроки в переговорах Угорщини з Євросоюзом, речник угорського уряду Золтан Ковач намагався уникнути виправдального тону. «Я не думаю, що це означає якусь поразку. Тут, на переговорах, просто йдуть фахові узгодження. І зауважу навіть: не було жодної формальної перевірки щодо Угорщини у цій справі...», – сказав Золтан Ковач. Проте ці запевнення тільки роздратували парламентську опозицію, яка вважає, що новий закон про ЗМІ антиконституційний і що Угорщина тільки погіршила завдяки скандалу своє реноме в очах партнерів по Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG