Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС можуть заборонити платні трансляції Євро-2012 з України (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують, що в Україні, окрім гречки, бракує борошна. Оглядачі також звертають увагу, що стратегічне партнерство України з Росією шкутильгає, але й з Європою Київ так і не зблизився. Преса звертає увагу також на рішення Судової палати ЄС в Люксембурзі, котре може призвести до заборони в країнах ЄС платних трансляцій із чемпіонатів Європи та світу з футболу. Це стосується безпосередньо й України та прав на трансляцію матчів Євро-2012.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що в Україні відчувається брак такого продукту, як борошно. Видання звертає увагу на повідомлення в Україні про дефіцит муки на Сході України, зокрема в Запоріжжі, а також у столиці – Києві. Польська газета наголошує, що проблеми з борошном доповнюють попередню нестачу гречки в Україні, яку тепер продають споживачам обмежено та й то лише після доставки певних об’ємів гречки з Китаю. Проблема з борошном виникла, як інформує речник із Української конфедерації фермерів, у відповідь на ціновий диктат з боку влади, млини не поспішають із реалізацією борошна в торгівлю, бо бояться збитків.

Рішення Судової палати ЄС в Люксембургу, як інформує чеська «Лідове новіни», може призвести до заборони всіма 27-ма членами спільноти платних телевізійних трансляцій із чемпіонатів Європи та світу з футболу. Це загрожує і власникам телевізійних прав на трансляції з Євро-2012 із України та Польщі. Найвища судова інстанція ЄС відкинула скаргу ФІФА та УЄФА на рішення Бельгії та Великої Британії, де їхні влади затвердили переліки змагань, визнаних найбільш популярними у суспільстві й такими, що не повинні транслюватися на платних каналах. Європейська комісія вже раніше визнала, що ці кроки Бельгії та Великої Британії нічим не порушують закони ЄС. Суд ЄС у Люксембурзі відкинув аргументи ФІФА та УЄФА щодо розподілу футбольних матчів першостей світу на поточні й визначальні для ширшого кола глядачів. Празька газета нагадує, що чеські телеканали нині продовжують складні переговори з приводу майбутніх трансляцій із Євро-2012.

Московська «Нєзавісімая газета» констатує проблеми у налагодженні стратегічного партнерства між Україною й Росією. Тут ідеться про те, що внаслідок дводенного візиту до Києва голови виконкому СНД Сергія Лебедєва Україна не планує розширення своєї участі в наднаціональних проектах СНД і лише веде мову про стратегічне партнерство з Росією. Газета також наводить думки експертів, котрі сумніваються, що у найближчий час Кремль залагодить свої стратегічні плани з Києвом, бо «Україна і Росія з низки позицій рухаються у різних напрямках». Неузгодження тривають не лише щодо морських кордонів, енергоносіїв, торгівлі зброю, а навіть гуманітарної сфери, коли в Росії тиснуть на українські організації. Тут також цитують колишнього Президента Україна Леоніда Кучму, який заявив на нещодавньому українсько-російському формі в Києві, що між Росією та Україною жодного серйозного проекту так і не реалізовано. «Нічого, окрім протоколів про наміри», – нарікав Кучма. Експерти вважають, що Київ має уточнити свої «градації стратегічного партнерства», бо навіть сьогоднішнє балансування між Росією та ЄС показує, що тут багато що просто зв’язує руки Києву.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG