Доступність посилання

ТОП новини

«Група двадцяти» у Парижі: валютне протистояння і виборча інтрига


Брюссель – Франція, що нині головує у «Групі двадцяти», у п’ятницю і протягом вихідних приймає у себе міністрів фінансів та голів центральних банків країн-учасниць цього об’єднання. Найпотужніші економіки світу намагаються домовитися, яким чином врівноважити розбалансованість у капіталістичній системі планети. Переговори проходять у складних дискусіях, на тлі «валютного» протистояння між Вашингтоном і Пекіном.

Центр ваги світової економіки змістився до країн, що нині розвиваються шаленими темпами. Через 5 років держави на кшталт Китаю чи Бразилії становитимуть половину світового валового продукту. Вже сьогодні китайці зосередили у себе 30 відсотків торговельних обмінів планети.

Як пояснила перед зустріччю фінансових лідерів «Групи двадцяти» французький міністр фінансів Крістін Лаґард, напрямок, яким повинна рухатися світова економіка, зрозумілий. Тим часом, коли Китай експортує та заощаджує, Європа споживає, а Сполучені Штати надають позики і також споживають – у світі панує істотний дисбаланс.

Упродовж французького головування у цій «Групі двадцяти міністрів фінансів та керівників центральних банків» Париж принаймні спробує наблизитися до взаєморозуміння й надання світовому капіталізмові більше людяності.

20 країн – 85% світової економіки

«Велика двадцятка» – це не конкурс краси. Інтерес цього об’єднання в тому, щоб спробувати встановити правила, прозорість, уникнути дисбалансу, надмірності й порушень, які ми мали у 2008 році, – каже Крістін Лаґард. – Ці 20 країн становлять 85 відсотків економіки планети і нині зібралися тут, у Парижі».

Проте навести лад у світовій економіці дуже складно, бо кожна країна зацікавлена виключно у відстоюванні своїх інтересів. Хоча, за словами амбіційного президента Франції Ніколя Саркозі, це справа дуже нагальна, бо не можна допустити нових світових криз.

«Ми прагнемо надання капіталізмові моральності, регулювання ринків первинних продуктів та суттєвого наведення ладу у міжнародній валютній сфері, який нам дуже потрібен, – заявив Ніколя Саркозі. – Ми спробуємо досягти консенсусу, бо світ не може далі чекати. Ми маємо створити базу для інституцій 21-го століття. Перед нами новий світ і ми мусимо знайти нові ідеї, щоб краще захистити наших громадян, забезпечити ефективніший, краще регульований капіталізм».

Валютні чвари США та Китаю

Уже рік точаться суперечки між Сполученими Штатами і Китаєм через штучне заниження курсу китайської грошової одиниці. Це робиться для того, щоб товари цієї країни успішніше експортувалися на світових ринках.

Водночас у зустрічі під головуванням Франції представників найбільших економічних потуг світу й фінансових установ, на кшталт МВФ, Світового банку та Європейського центрального банку є ще й інша інтрига. Ніколя Саркозі, який уже готується до наступних президентських виборів, змушений працювати пліч-опліч із Домініком Строс-Каном, який очолює Міжнародний валютний фонд і котрого вважають можливим кандидатом на крісло президента Франції після виборів 2012 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG