Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» і СБУ обмінялися звинуваченнями


(Архівне фото)
(Архівне фото)

Київ – У п’ятницю фракція БЮТ-«Батьківщина» залишила сесійний зал, щоб захисти штаб-квартиру партії «Батьківщина» від працівників СБУ. За словами опозиціонерів, працівники спецслужби мали намір вилучити комп’ютерну техніку, не маючи для цього законних підстав, та готувалися до штурму партійного офісу. В СБУ подібні твердження повністю заперечують і наголошують, що жоден працівник спецслужби сьогодні не відвідував офісу «Батьківщини».

У п’ятницю Юлія Тимошенко повідомила у своєму Twitterі, що СБУ намагається увійти до її штаб-квартири для обшуку та вилучення центрального партійного сервера.

Згодом перший заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін розповів, що до офісу прийшли 4 співробітники СБУ, які представилися співробітниками департаменту контррозвідувального захисту економіки держави, який курує справи проти колишніх урядовців.

«Старший там був офіцер Горбенко, який повідомив, що у них є розпорядження від Генеральної прокуратури, яке підписав слідчий, який допитував Юлію Тимошенко, про те, щоб зробити виїмку і, можливо, якщо знадобиться, обшук приміщень партійного офісу з метою виїмки електронних носіїв і головного центрального сервера партії "Батьківщина», – розповів депутат.

За його словами, у працівників СБУ був припис на виїмку, але вони його не показали і тому в офіс їх не пустили. «Проте вони обіцяли повернутися», – зазначив Андрій Кожем’якін.

Тепер депутати від БЮТ мають намір цілодобово чергувати в партійному офісі, аби не дати працівникам спецслужб заволодіти базою даних «Батьківщини».

У СБУ обіцяють довести неправдивість заяв опозиції

Речник СБУ Марина Остапенко в інтервю Радіо Свобода повністю спростувала заяву Андрія Кожем’якіна. За її словами, в СБУ провели перевірку щодо причетності до інциденту офіцера СБУ Ігоря Горбенко, чиє прізвище називав Андрій Кожем’якін.

«Виявилось, що він був у іншому місці, але на Турівській (вулиця, де знаходить офіс «Батьківщини». – РС.) його і близько не було, і жодного зі співробітників СБУ там не було. У зв’язку з цим просимо представників БЮТ надати прізвища свідків, до яких начебто звертались «співробітники» СБУ, прізвища самих цих співробітників, а також записи з камер відеоспостереження офісу», – зазначила Марина Остапенко.

Регіонали також сумніваються в заяві опозиціонерів. За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, бютівці свідомо провокують скандали.

Проте, як нам повідомили в прес-службі БЮТ, Андрій Кожем’якін наполягає на своїй версії. «Він усе підтвердив», – зауважила речниця БЮТ Марина Сорока.

За словами віце-спікера Миколи Томенка, інформацію про підготовку штурму партійного офісу бютівці отримали від демократично налаштованих людей в СБУ. Зазначимо, що в 2005 році перший заступник голови партії батьківщина Олександр Турчинов очолював СБУ, а його заступником був Андрій Кожем’якін.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG