Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Лівії загрожують багатству країни – син Каддафі


Громадянська війна в Лівії загрожує нафтовому багатству країни. Про це у телевізійному зверненні сказав один із синів лівійського лідера Сейф аль-Іслам Каддафі, який визнав, що учасники акцій протесту захопили деякі військові бази і зброю. Він також додав, що уряд боротиметься з народним повстанням до «останньої живої людини», водночас назвавши перспективним пожвавлення діалогу про реформи і рівень заробітної плати.

У Лівії тривають заворушення, які є найсерйознішою загрозою режиму Муамара Каддафі за більш як 40 років правління. Протести поширюються зі сходу країни до головного міста Тріполі. Вночі у столиці лунали постріли, поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів, деякі з них кидали каміння в щити з зображенням Каддафі.

Тим часом, у другому за величиною місті країни Бенгазі військові заявили про його «звільнення». Учасники акцій протесту змусили лояльні до влади війська і поліцію відступити, урядові будівлі розграбовані і спалені.

Лівійський представник у Лізі арабських держав подав у відставку на знак протесту проти рішення уряду відкрити вогонь по демонстрантах у Бенгазі. Це перша гучна відставка високопоставленого чиновника режиму Каддафі.

Речник Держдепартаменту США Філіп Кроулі повідомив, що Сполучені Штати висловили представникам лівійської влади, зокрема, міністру закордонних справ Мусі Кусі, серйозне занепокоєння через застосування сили зі смертельними наслідками. За даними правозахисної організації Human Rights Watch, щонайменше 223 особи загинули в Лівії протягом п’яти днів насильства.
XS
SM
MD
LG