Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: чи доведеться міністру заплатити посадою за плагіат?


У Німеччині набирає обертів скандал навколо міністра оборони Карла Теодора цу Ґуттенберґа. Він потрапив під вогонь критиків через те, що у своїй докторській роботі молодий політик свого часу начебто скопіював цілі пасажі інших авторів. Цього тижня, на вимогу «зелених» і соціал-демократів, «аферу Ґуттенберґа» розгляне навіть Бундестаг.

Скандал навколо Карла Теодора цу Ґутеннберґа набрав уже таких обсягів, що в нього була змушена втрутитися сама канцлер Німеччини Анґела Меркель. Після заяв критиків із вимогою про відставку глави оборонного відомства вона демонстративно підтримала політика. Меркель, зокрема, наголосила, що «повністю довіряє своєму міністру». Такі настрої панують в усьому німецькому уряді. Чим гучніше лунають голоси критиків, тим щільнішими стають лави консервативних партій.

У понеділок стало відомо, що на захист цу Ґуттенберґа став і лідер баварського християнсько-соціального союзу Горст Зеегофер. «Це належить до обов’язків голови партії в такій складній ситуації поговорити з міністром від Християнсько-соціального союзу (ХСС), у цьому випадку з Карлом Теодором. Він справив на мене враження дуже сильної людини. Я запевнив його у підтримці з боку всього ХСС і зауважив, що в політиці слід уміти витримувати подібні ситуації», – сказав Зеегофер.

260 сторінок із плагіатом?

Ось уже кілька днів інтернет-спільнота аналізує докторську дисертацію німецького міністра оборони і знайшла там цілу низку місць, які начебто були просто списані цу Ґуттенберґом в інших авторів. Активісти стверджують, що помітили плагіат уже на 260-ти із понад 400 сторінок роботи міністра. За даними інформаційного агентства dpa, зараз близько 30 волонтерів займаються перевіркою дисертації.

Хмизу в огонь підкинув часопис Spiegel. Журналістам вдалося довідатися, що 2004 року Ґуттенберґ як простий депутат замовив у науковому відділі Бундестаґу дослідження про релігію та американську конституцію. Згодом він використав у своїй дисертації майже весь документ. Радіостанція Deutschlandfunk повідомила, що члени Бундестаґу мають право звертатися по допомогу до наукового відділу німецького парламенту і навіть використовувати результати дослідження не лише в офіційних промовах. Однак у таких випадках науковий відділ зберігає за собою всі права на оприлюднення й поширення. Тобто, Ґуттенберґу слід було позначити запозичені місця, як цитати.

Один із речників міністерства оборони Німеччини з цього приводу лише заявив: «Чесно кажучи, я, як речник міністерства оборони, не можу нічого повідомити про його діяльність (Ґутеннберґа – ред.) як простого депутата. Прошу зрозуміти мене правильно», – сказав один із прес-секретарів оборонного відомства.

Інтернет-спільнота розкололася

Суперечка навколо міністра оборони, можна сказати, розколола Німеччину. В інтернеті кілька днів тому його прихильники відкрили форум «Проти полювання на доктора Карла Теодора цу Ґуттенберґа», як відповідь на сторінку, що закидає міністрові плагіат. У понеділок форум нараховував уже понад 110 тисяч прихильників міністра.

Зараз існують значно важливіші теми, якими слід терміново займатися, зауважив ініціатор форуму, 29-річний медіа-підприємець Тобіас Гух. Як приклад, він навів загибель німецьких солдатів в Афганістані.

Тим часом «зелені» та соціал-демократи планують влаштувати в парламенті слухання міністра оборони, щоб той сам висловився перед депутатами стосовно закидів на свою адресу. Очікується, що дебати на цю тему відбудуться вже цієї середи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG