Доступність посилання

ТОП новини

Російський революційний рух на Капрі очима італійських кіномитців


Ленін і Богданов грають у шахи, посередині Горький. Капрі, 1908 рік
Ленін і Богданов грають у шахи, посередині Горький. Капрі, 1908 рік

Рим – Історією, а точніше передісторією російської більшовицької революції 1917 року, зацікавилися італійські документалісти. Вони зняли фільм про діяльність партійної школи на острові Капрі. Стрічка під назвою «Інша революція. Горький і Ленін на Капрі» розповідає про маловідомі сторінки російського революційного руху за кордоном.

Екскурсійний катер стрімко виляє поміж високими рифами острова Капрі, що у Неаполітанській затоці. Місцевий гід вказує російським туристам на крутий мальовничий берег, де стоять вілли співвітчизників-олігархів. Набагато раніше, сто років тому, цей милий край уподобала ціла плеяда російських митців та революціонерів.

Пролетарський письменник Максим Горький, живучи 7 років на Капрі в еміграції, щиро запрошував земляків до себе у гості. Довкола його постаті сформувався осередок російських революціонерів у вигнанні. Згодом їх назвуть «капрійцями».

Неленінська ідея


Разом із Олександром Богдановим та Анатолієм Луначарським 1909 року вони створюють партійну школу для робочих. Там сповідують концепцію поєднання ідей марксизму і релігії, що оформилося у філософський напрямок «богобудівництво». До цього вороже ставляться більшовики та їхній лідер Володимир Ленін. Він також бував на Капрі, де на тлі кришталево прозорого моря сперечався з опонентами на теми майбутньої революції.

Горький у колі рибалок і друзів у порту Маріна Піккола. Капрі, 1910 рік
Ця історична суперечка лягла в основу італійського документального фільму «Інша революція. Горький і Ленін на Капрі». «Під «іншою революцією» розуміється та спроба, яку намагалися реалізувати на Капрі, тобто народження іншої ідеї марксизму, іншого бачення колективного соціуму. Це могло бути альтернативою радянській системі комунізму. Але капрійський досвід провалився, бо перемогла марксистсько-ленінська ідея революції», – розповів Радіо Свобода автор сценарію П’єрджорджо Курці.

Довгі роки офіційна історіографія розповідала, що Ленін з товариством перебували на Капрі з метою відпочинку, зауважує режисер фільму Раффаеле Брунетті. Але кілька років тому із розсекреченням архівів стали відомі реальні факти капрійського періоду російських вигнанців.

Різні точки зору

Однак і нині розкол між «капрійцями» і Леніним є доволі дискусійним питанням серед фахівців-істориків, зокрема в Італії. Власне, у стрічці тому й представлені різні точки зору на ті історичні події. На острові є пам’ятник Леніну, але немає монумента Горькому, який згуртував російських інтелектуалів на острові. На думку режисера Брунетті, це свідчить, що справжня історія для широкого загалу була і залишається ще не відомою.

«Коли звели монумент Леніну, це сприймалося як вияв пошани усім росіянам, які жили на острові, – продовжує Раффаеле Брунетті. – Навіть ініціатори пам’ятника не знали, що Ленін до певної міри вважався ворогом «капрійських росіян». Адже стараннями Леніна закрили партшколу на Капрі, він доклав інших зусиль, щоб придушити альтернативну ідею російської революції».

Виробник фільму – римська телевізійна компанія B&B Film. У квітні автори презентуватимуть DVD-версію картини італійською та англійською мовами. Зйомкам передували три роки пошукової роботи у розсекречених архівах Росії, Італії та інших країн. Годинна стрічка переповнена коментарями істориків, цитатами листувань та архівними відео і фотографіями. На одній світлині Ленін і Богданов, два більшовицьких лідери, готуючись до революції, грають у шахи: символічна партія, за якою вирішується доля Росії і світу.

Фрагмент відео:
http://www.youtube.com/user/bbfilmproduction#p/u/21/Or-FL7w3Gws

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG