Доступність посилання

ТОП новини

Українські ціни ростуть внаслідок російських пожеж (світова преса)


Прага – Деякі світові видання повідомляють про нібито участь українських пілотів в бомбардуванні військовими літаками «МіҐ» лівійських антиурядових демонстрацій. У пресі також наголошено, що ситуація з продуктами харчування в Україні стає все більш напруженою, це пов’язують також зі значним зростанням цін на гречку, борошно та інші продукти в Росії. Газети також інформують, що Україна перебуває серед небагатьох європейських країн, де оподаткування книговидавництва сягає 25 відсотків.

Американське видання «Стратфор» повідомило з посиланням на своє «дипломатичне джерело в регіоні» Лівії, нібито українські пілоти, які літають на місцевих МіГах, відкривали вогонь з літаків по антиурядових демонстрантах на вулицях Тріполі. Тут також йдеться й про нібито участь «італійської мафії у придушенні антиурядових протестів у Тріполі та Бенгазі». Хоча «Стратфор» зауважив, що «дані цього джерела не перевірені».

Міжнародне видання The Epoch Times інформує про стабільне зростання цін на продукти харчування в Україні, включно зі значним підвищенням вартості окремих видів борошна, гречки. Тут йдеться про те, що ціни на овочі і фрукти зросли у січні в Україні в середньому на 11 відсотків, а впродовж минулого тижня вартість споживчого кошика цих продуктів виросла ще на 4 відсотки. Видання цитує громадянку Києва, яка заробляє в середньому до 2 тисяч гривень і боїться, що зростання цін суттєво вдарить по їхньому сімейному бюджету. В статті також наголошено, що зростання цін на харчі супроводжується підвищенням вартості бензину і на кінець квітня в Україні очікується зростання цін на енергоносії в середньому на 30 відсотків. Експерти заявляють, що головною причиною нестачі гречки в Україні є зменшення вирощування її на селі. Ситуація з цінами на харчі в Україні пов’язана з подібним становищем і в Росії, де ціни на ті ж гречку, борошно, хліб ще вищі, ніж в Україні. Підвищення цін в Росії також пояснюється наслідками минулорічних широкомасштабних пожеж у центральних районах Російської Федерації. Українські експерти, яких цитує The Epoch Times, кажуть, що український уряд не в змозі контролювати ситуацію з підвищенням цін. Видання також інформує, що Київ звернувся до Китаю, який сам має проблеми в сільському господарстві, з проханням ввезти в Україну без мита до 20 тисяч тонн гречки з метою стабілізації ціни на цей продукт харчування.

Чеська «Лідове новіни» інформує, що Чехія вводить податки на власне книгодрукування, у чому приєднується до таких європейських країн, як Україна, Албанія, Болгарія, Білорусь, Данія, котрі оподатковують власне книжкове виробництво, і ці податки сягають у згаданих країнах до 25 відсотків. Тут також наголошено, що такі країни Європи, як Велика Британія, Ірландія, Норвегія, Хорватія, не оподатковують своїх книговидавців. Чеські експерти також наголошують, що введення податку в Чехії негативно позначиться на видавництвах, редакторах, авторах книг, книжковій торгівлі, а особливо на читачах, котрі не лише відчують зростання цін на книги, а й бачитимуть чимдалі менше виданих у Чехії книжок.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG