Доступність посилання

ТОП новини

Віддавши ГТС, українська влада перестане бути цікавою для Росії – експерт


Український уряд, незалежно від того, хто його очолює, перестане цікавити Росію, якщо здасть газотранспортну систему. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила президент Фонду регіональних стратегічних досліджень (Москва) Марина Лужикова.

«Кому буде цікавий український уряд, коли за ним не буде чогось істотного, ну хоча б ГТС. Жоден керівник уряду України не буде цікавий, якщо вони здадуть ГТС. Це по-перше. По-друге, є позиція європейців, які кажуть, що не вступлять у консорціум, коли пакет не буде розподілений паритетно», – сказала експерт.

За її словами, з боку української влади є великою помилкою робити ставки в газовому питанні на одну сторону – Росію чи Євросоюз.

«Зараз на міжнародній арені, крім ЄС і Росії, цю ситуацію вирішують ще і Китай, і Ізраїль, і Америка. І дуже велика помилка України в тому, що ставки робляться тільки на Росію чи тільки на Європу, а в Росії лише на певного лідера. А ми не знаємо, як повернеться ситуація в 2012 році. І в мене великі сумніви, що може прийти до влади та людина, на яку ставить український уряд», – сказала Лужикова.

Вчора російський «Газпром» вкотре пообіцяв зниження цін на імпортний газ для України в разі, якщо «Нафтогаз України» погодиться на злиття з ним.

Як нагадав голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, російська компанія готова внести до статутного капіталу майбутнього СП низку родовищ газу в Росії, а від України очікує внесення її газотранспортної системи.
XS
SM
MD
LG