Доступність посилання

ТОП новини

Космічний човник «Дискавері» вирушив в останній політ


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах закінчується тридцятирічна ера космічних човників, кораблів багаторазового використання. У свій останній політ – з вантажем для Міжнародної космічної станції – відправився шатл «Дискавері». Що очікує американську космічну програму у близькому майбутньому?

Перед останнім стартом «Дискавері» астронавт Ніколь Стотт сказала в інтерв’ю Національному громадському радіо: «Я гадаю, що це історична подія – те, що ми летимо на такому видатному шатлі. І я сподіваюся, що після успішного завершення місії, якщо все буде гаразд, ми святкуватимемо справжнє значення цього космічного човника».

Магнітофонна стрічка зберігає для нащадків і інший, історичний запис – відрахунок часу на початку першого рейсу шатла «Дискавері», який стартував з космічного Центру імені Кеннеді 1984 року: «Три-два-один – включення двигуна – підйом!» Напутнє слово надіслав астронавтам президент Рональд Рейган: «Наші думки й молитви – з вами, мої власні, моєї дружини Ненсі і всієї Америки».

Відтоді минуло 27 років. За цей час «Дискавері» виконав 38 рейсів. Цей останній – 39-й, після чого корабель відправлять до Смітсонівського музею у Вашингтоні. «Дискавері» упродовж своєї кар’єри перевіз 139 астронавтів, запускав штучні супутники, виконував наукові місії і провів на орбіті сумарно майже рік.

Два шатли, що залишаються, мають виконати свої останні рейси до кінця цього року, і на них теж чекає музейна експозиція. А чи існуватиме американська космічна програма після закінчення ери шатлів наприкінці року?

Майбутнє космічної програми

Вашингтон розраховує на те, що проектуватимуть і споруджуватимуть космічні кораблі нового типу приватні компанії, фінансовані приватним капіталом. Зокрема, передбачають створення космічного літака, який стартуватиме не вертикально як шатл, а горизонтально, як звичайний авіалайнер.

Але поки це станеться, астронавтів до Міжнародної космічної станції доставлятимуть російські кораблі. За підрахунками NASA – Національної космічної адміністрації, – це обійдеться платникам податків значно дешевше, ніж оперування флотилією шатлів.

Можливо, однак, що космічний туризм почнеться раніше, ніж з’являться космічні кораблі нового покоління. Вже сьогодні у штаті Нью-Мексико споруджують ангари й космодром для приватно сконструйованих кораблів для суборбітальних польотів, і компанія Virgin Galactic залучає додаткові інвестиції, теж приватні.

Туристичні польоти планують розпочати за два роки. Квиток на 2,5 години польоту коштуватиме 200 тисяч доларів. Вже сьогодні зголосилося понад 400 охочих, які внесли авансом понад 55 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG