Доступність посилання

ТОП новини

Завершується ера американських «космічних човників»


Космічний корабель Shuttle Atlantis перед запуском на мисі Канаверал
Космічний корабель Shuttle Atlantis перед запуском на мисі Канаверал

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах наближається до завершення ера космічних кораблів багаторазового використання, шаттлів, здатних виводити на орбіту великі вантажі, які нині обслуговують Міжнародну космічну станцію. Ця ера розпочалася навесні 1981-го року, тобто три десятиріччя тому. Що ж буде після цього? Невже справді, як запевняють скептики, Америка втратить лідерську позицію в освоєнні космічного простору?

Легендарний астронавт Ніл Армстронг, перший землянин, що ступив на поверхню Місяця, і два його колеги-астронавти з програми «Аполон» закликали Білий дім відновити скасовану президентом Бараком Обамою програму «Сузір’я», що передбачала повернення до Місяця, і не урізувати бюджету NASA, космічної адміністрації.

Президент прагне заспокоїти скептиків і переконати громадськість у тому, що кінець однієї космічної програми ще далеко не кінець світу і що замість повторювати старе досягнення і повертатися до Місяця, треба робити крок уперед, до нового.

Барак Обама відвідав Космічний центр імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді. Виступаючи в ангарі, де 41 рік тому астронавти ночували перед стартами польотів на Місяць, Обама сказав інженерам, технікам і науковцям NASA: «Дозвольте мені почати з абсолютно чіткої заяви. Я на 100 відсотків відданий місії NASA та її майбутньому, оскільки розширення наших можливостей у космосі слугує нашому суспільству незрівнянно великою мірою».

Обама пообіцяв продовжити функціонування Міжнародної космічної станції принаймні на 5 років. Упродовж цього часу астронавти діставатимуться до станції, користуючись російськими кораблями. До речі, на критику, мовляв, росіяни правлять по 100 мільйонів доларів за політ, астронавт Базз Олдрин зауважив, що це все одно дешевше, ніж використовувати шаттли, бо кожен рейс коштує мільярди.

Космічний корабель нового типу

Між тим, сказав президент, буде виділено 6 мільярдів доларів на розробки й виготовлення нових ракетних двигунів і космічних кораблів приватними компаніями. Крім того, NASA проектуватиме власний космічний корабель нового типу, що дозволить здійснювати програми дослідження глибин космосу.

«Ми почнемо з того, що надішлемо астронавтів вперше в історії до астероїдів. До середини 2030-х років, я певен, ми надішлемо людей до супутників Марса і успішно повернемо на Землю, так що висадка на Марсі наспіє слідом за цим. І я сподіваюся дожити до того часу... Критично важливо для польотів у глибини космосу мати проривно нову систему двигунів та інші передові технології. Тож я закликаю NASA подолати ті бар’єри, і ми дамо вам для цього відповідні ресурси», – сказав Барак Обама.

Тим часом, старим космічним човникам, шаттлам, залишилося виконати три заключні рейси до Міжнародної космічної станції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG