Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку тисячні демонстрації – люди розчаровані владою


Прага – Хвиля громадських протестів в арабському світі докотилася до Іраку. У Багдаді та інших містах Іраку тисячі людей вийшли на вулиці, щоб висловити своє розчарування діями влади. Демонстрації де-не-де переросли в насильство. Щонайменше п’ятеро людей загинули в сутичках з поліцією.

Сутички демонстрантів та поліції, в яких загинули демонстранти, відбулися на півночі країни, в містах Мосул та Аль-Хавіджа. Як повідомив кореспондент Радіо Вільний Ірак у Мосулі, демонстранти зібралися поблизу буднику губернатора, який вийшов їм на зустріч. Проте хтось із демонстрантів почав кидати каміння у будинок губернатора. Через кілька хвилин почалася стрілянина, в результаті якої загинуло двоє демонстрантів і ще п’ятеро були поранені.
«День гніву» в Іраку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Організатори демонстрацій говорять, що на відміну від інших арабських країн, де демонстранти вимагали відставки своїх багатолітніх диктаторів, в Іраку протестувальники вимагають дій від своєї влади. Про це в інтерв’ю Радіо Вільний Ірак сказав один із організаторів, шейх Абд аз-Загра Мохаммед Алі ат-Тімімі: «Коли ми протестуємо, ми вимагаємо реформ, а не зміни режиму. Ми маємо нову політичну систему. Всі ми, демонстранти та організатори, це люди, які у березні були на виборах і привели до влади нинішній уряд. Ми хочемо продемонструвати, що ми не задоволені їхніми діями».

Головні проблеми – корупція і безробіття

Як говорить кореспондент Радіо Вільний Ірак Азад Мухаммад, протестувальники вимагають від уряду виконання головних обіцянок – створення нових робочих місць та боротьби з корупцією. Можна було почути і релігійні гасла.

«Більшість гасел вимагає покласти край корупції, надати роботу для молоді. Серед демонстрантів є і клірики, які закликали провести молитву на головній площі. Також вони закликали до скасування планованої Конституції Курдистану та запровадження Корану та ісламського закону шаріату в курдському регіоні», – повідомив кореспондент.

Організатори демонстрацій сподівалися на сотні тисяч учасників, але лідери шиїтських партій закликали до бойкоту демонстрацій. За словами деяких із них, нині демонстрації можуть бути «використані» в політичних цілях, інші заявили про те, що їх потрібно відкласти на шість місяців.

Ці заклики вигідні урядові на чолі з прем’єр-міністром Нурі аль-Малікі, який почав працювати лише у грудні. Уряд складається в основному з представників шиїтських партій і є результатом складного компромісу, якому передували дев’ять місяців переговорів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG