Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тиск на владу Каддафі в Лівії зростає


Велика Британія оголосила в неділю, що скасовує дипломатичний імунітет лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі та членів його родини на своїй території.

Як заявив британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ, у суботу ввечері він підписав розпорядження про це, і тепер, сказав він, «цілком ясно, як ми ставимося до його статусу».

Напередодні, в суботу ввечері, Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію про санкції проти режиму Каддафі.

Санкції передбачають, зокрема, заборону на поїздки за кордон і замороження активів самого Каддафі, членів його родини і його найближчого оточення, а також ембарго на постачання до Лівії зброї.

Резолюція також містить заклик до Міжнародного кримінального суду розслідувати придушення противладних демонстрацій у Лівії і притягти до відповідальності винних у вбивстві цивільних людей.

Із заявою про підтримку санкцій виступила Росія. На думку російського посла в ООН Віталія Чуркіна, вони мають на меті відвернути повномасштабну громадянську війну в Лівії.

Раніше в суботу президент США Барак Обама вперше прямо заявив, що Муаммар аль-Каддафі має піти від влади «негайно».

Тим часом агентство ООН у справах біженців у неділю закликало міжнародну спільноту надати допомогу приблизно 100 тисячам людей, що втекли від насильства в Лівії. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців попереджає про наростання гуманітарної кризи в регіоні.
XS
SM
MD
LG