Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міськрада запроваджує обов’язкові «прапори Перемоги»


Одеська міська рада, головною силою якої є Партія регіонів, проголосувала в понеділок за рішення, що під час заходів до річниць перемоги у «Великій вітчизняній війні» і звільнення Одеси від нацистів необхідно використовувати поруч із державними й прапорами міста копії так званого «прапора Перемоги».

Його використання буде обов’язкове до цих заходів на будівлях органів влади, шкіл, комунальних підприємств і житлових будинків.

Автор проекту ухвали, голова фракції Партії регіонів Геннадій Труханов заявив, що шанувати «пам’ять творців героїчних сторінок історії» особливо важливо зараз, «коли фашистська ідеологія намагається реанімуватися під націоналістичною личиною», як його цитує агентство «УНІАН».

«Ми вважаємо, що вже 10 квітня, у День звільнення Одеси, наше рідне місто має виглядати так, як воно виглядало 10 квітня 44-го року: обвішаним червоними прапорами, прапорами перемоги», – сказав він.

Українське законодавство не знає поняття «прапора Перемоги», натомість це елемент сучасних церемоній у Росії, який передбачений російським законом. Ідеться про прапор № 5 колишньої 150-ї стрілецької ордена Кутузова II ступеня Ідрицької дивізії 79-го стрілецького корпусу 3-ї ударної армії 1-го Білоруського фронту Червоної армії Збройних сил СРСР, який, відповідно до офіційного погляду, був піднятий 1 травня 1945 року над будівлею Рейхстагу в Берліні. До звільнення Одеси в 1944 році цей прапор стосунку не має.

За російським законом, оригінал прапора дбайливо зберігають і виносять на паради в Москві, а в решті випадків використовують його копії.
XS
SM
MD
LG