Доступність посилання

ТОП новини

Документи історичного архіву СБУ не містять держтаємниці – Наливайченко


Колишній голова Служби безпеки Валентин Наливайченко в ефірі Радіо Свобода заявив, що в історичному архіві СБУ немає документів, які містять державну таємницю.

«Оперативний архів вже давно відділений від історичного архіву СБУ. Це треба визнати і спокійно, відкрито працювати, безумовно дотримуючись процедури. Безумовно, в будь-якій спецслужбі є процедура розсекречення. Але наш досвід 2008-2009 і початку 2010 років показав, що треба залучати істориків, неурядові організації, фахівців, правозахисні організації обов’язково до самого процесу розсекречення. І тоді буде все зрозуміло і буде фахова відповідь, а не політична на це питання», – сказав екс-голова Служби безпеки.

Наливайченко заявляє, що треба чіткіше визначити функції СБУ і вилучити з цього переліку слідчі дії.

Також, за його словами, треба на законодавчому рівні відкрити доступ до так званих нереабілітованих, але так само сфальсифікованих радянськими карально-репресивними органами справ проти громадян.

Як заявив Наливайченко, справи проти активістів організації «Тризуб» є подібними до справ 1937-го року, оскільки йдеться про політичне переслідування громадян за «доносом комуністів». Згідно з законом про Голодомор та рішенням суду, яким засуджено Сталіна та інших організаторів Великого Голоду як злочинців ( це рішення за Міжнародною конвенцією ООН визнали 146 країн світу), встановлення пам’ятника Сталіну є порушенням чинного законодавства, наголосив голова політради партії «Наша Україна». За його словами, затриманих необхідно звільнити якнайшвидше і порушити справу проти тих, хто чинив протиправні дії щодо «тризубівців».
XS
SM
MD
LG