Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони Німеччини пішов через звинувачення в плагіаті


Карл-Теодор цу Ґуттенберґ , Берлін, 1 березня 2011 року
Карл-Теодор цу Ґуттенберґ , Берлін, 1 березня 2011 року

Прага – Популярний у Німеччині міністр оборони Карл-Теодор цу Ґуттенберґ подав у відставку через звинувачення в плагіаті під час написання своєї докторської дисертації. Його відставка стала значним ударом по канцлерові Анґелі Меркель, партія якої готується до виборів у трьох із федеральних земель Німеччини цього місяця.

Карл-Теодор цу Ґуттенберґ заявив на прес-конференції в Берліні, що його рішення просити канцлера Анґелу Меркель про відставку було непростим для нього. «Я в дуже дружній розмові поінформував пані федерального канцлера, що я йду в відставку з політичних посад, і подав заяву про звільнення. Це найболісніший крок мого життя», – сказав він.

Причиною став скандал зі звинуваченнями міністра в тому, що він скопіював чималу частину своєї докторської дисертації з інших джерел, не вказавши їх, тобто, просто кажучи, здійснив плагіат. За словами цу Ґуттенберґа, цей скандал вичерпав його: «Я був завжди готовий до боротьби, але я досяг межі своїх сил».

Через ці звинувачення цу Ґуттенберґ минулого тижня вже відмовився від отриманого після захисту тієї дисертації докторського звання, і юридичний факультет Університету Байройта відкликав те звання.

Але цу Ґуттенберґ, який спершу взагалі відкидав був звинувачення в плагіаті як «абсурдні», так і не визнав прямо факту плагіату, хоч і вибачився перед університетом і говорить нині про свої «слабкості і помилки». Тим часом німецькі засоби інформації наводили численні витяги з тексту його дисертації про розвиток конституційного права країн ЄС і США, які цілком повторювали старі газетні статті чи матеріали дослідження, яке підготував на його замовлення апарат німецького парламенту.

Меркель потерпає, люди сміються

Відхід популярного молодечого 39-літнього міністра, відомого своїм походженням із давнього 800-річного шляхетського роду, любов’ю до сучасної музики або дружиною-праправнучкою легендарного канцлера Отто фон Бісмарка, став серйозним ударом по Меркель, яка підтримувала цу Ґуттенберґа в перебігу скандалу.

Адже ця відставка оголошена саме в час, коли її консервативна партія, Християнсько-демократичний союз, готується до виборів пізніше в березні в трьох федеральних землях. Принаймні в одній із них, Баден-Вюрттемберґу, що є традиційним бастіоном консерваторів, партія може взагалі програти.

Але популярність цу Ґуттенберґа, яка, за опитуваннями, не надто потерпіла внаслідок скандалу, не врятувала його від гострих жартів.

Німецька преса й інтернет уже перехрестили його на «цу Ґуґлберґа», натякаючи, що пошуком в інтернеті можна натягати собі в дисертацію будь-що. А посаду міністра, оточеного звинуваченнями, стали називати «міністр самооборони». Жартівники змайстрували «ґуттенберґівські клавіатури» до комп’ютерів, на яких є тільки клавіші, потрібні для виділення тексту, копіювання і вставлення. А в статті в німецькій Вікіпедії до дев’яти імен повного імені Карла Теодора Марії Ніколауса Йоганна Якоба Філіппа Франца Йозефа Сільвестра барона фон унд цу Ґуттенберґа на якийсь час дописали десяте – «Ксерокс».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG