Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівського лауреата звільнили зі створеного ним банку


У Бангладеш Нобелівського лауреата Мухаммада Юнуса відсторонили від посади керівника створеного ним банку Grameen, який надає бідним людям так звані мікрокредити для відкриття власної справи. Таке рішення сьогодні ухвалив Національний банк країни.

Водночас у заяві банку Grameen йдеться про те, що Юнус все ще є директором-розпорядником цієї фінустанови, а також, що банк планує оскаржити рішення про його звільнення.

Юнус створював цей банк у 1970–1980-х роках, а в 2000 році був призначений на його директора-розпорядника. Формальною підставою звільнення стала незаконність перебування 70-річного Юнуса на цій посаді далеко понад встановлену межу в 60 років.

Претензії уряду Бангладеш до нього зросли з кінця минулого року після появи в Норвегії документального фільму, в якому стверджувалося, що банк Grameen маніпулював норвезькою урядовою допомогою, щоб зменшити податки.

Мухаммад Юнус відкидав усі звинувачення, а його прихильники заявляють, що уряд намагається його дискредитувати, бо в 2007-му він намагався створити політичну партію.
XS
SM
MD
LG