Доступність посилання

ТОП новини

Розробка науковців з Луганщини зменшить простої у шахтах


Найменший у світі пристрій плавного пуску електродвигунів у вугільних шахтах
Найменший у світі пристрій плавного пуску електродвигунів у вугільних шахтах

Українські науковці розробили найменший у світі пристрій плавного пуску електродвигунів у вугільних шахтах, що дозволить максимально знизити кількість аварій на цих двигунах і уникнути простоїв. Розробники нового приладу обіцяють, що новинка буде набагато легшою за вагою за дотеперішні зарубіжні та вітчизняні аналоги.

Науковці із Луганщини розробляли новий прилад плавного пуску протягом трьох років. За їх словами, він уп’ятеро легший за інші світові аналоги, і у три- чотири рази дешевший за ті з них, що використовуються в українських шахтах. Один такий апарат коштує близько ста тисяч гривень. Пізніше розробники планують знизити вартість приладу, однак поки що цього зробити не можуть: апарат складається майже повністю із деталей, що виробляються у Європі, а в Україні проходить тільки фінальна стадія збирання пристрою.

Головним завданням приладів плавного пуску є контроль над ударно-пусковим навантаженням на електродвигун під час його запуску, що продовжує «життя» двигуна майже удвічі. А особливістю цього приладу є те, що для його застосування не потрібно спеціально навчати персонал, говорить Сергій Шманьов, керівник науково-технічного центру «Ремо», що займався розробкою приладу.

«Спеціально було поставлене завдання максимально спростити роботу з апаратом. Тобто працівникові достатньо просто вміти читати і виконувати інструкції», – пояснює Шманьов.

Більшість аварій на механізмах в шахтах – через зупинку електродвигунів – урядовець

Згадана установка – революційний крок для вугільної галузі України, тому що вона дозволяє зменшити енергозатрати на роботу механізмів, що сприятиме підвищенню рентабельності шахт, зауважує Олександр Бараненко, начальник відділу гірничо-шахтного обладнання Департаменту виробничих програм Міністерства палива та вугільної промисловості. Він навів такі дані: «За результатами минулого року через аварії на машинних механізмах трапилося понад 10 тисяч зупинок видобутку. Втрати перевищили мільйон триста тисяч тонн. Більша частина цих аварій пов’язана із відмовою електродвигунів».

Новий пристрій розробники вперше представили на одній із спеціалізованих виставок у Донецьку минулого року, у Києві показували його вдосконалений варіант. Цього року планують виготовити ще близько сотні таких приладів, аби реалізовувати їх в основному у пострадянських країнах.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG