Доступність посилання

ТОП новини

Духовенство УГКЦ просить підтримати католицький університет


Львівська архиєпархія УГКЦ у Пастирському зверненні до вірних закликала сьогодні підтримати єдиний в Україні католицький університет у час, «коли державна влада не тільки не надає Українському католицькому університетові жодної фінансової допомоги, а й наражає цей осередок християнської думки і незалежної громадянської позиції на небезпеку, обмежуючи простір академічної свободи».

«Розбудова УКУ – це справа, важлива не тільки для УГКЦ, а й для всієї України. Цей університет є втіленням мрій і зусиль багатьох поколінь наших попередників про справді український університет у Львові та справді університетський осередок плекання української богословської думки, місцем навчання і виховання майбутніх душпастирів для нашої Церкви та суспільно-відповідальної еліти для нашої держави», – мовиться у зверненні.

У зверненні також підкреслюється, що «УКУ належить до численної світової родини католицьких університетів і водночас побудований на майже столітній традиції богословської освіти в УГКЦ, адже є спадкоємцем Греко-католицької Богословської академії у Львові, заснованої 1928 року Слугою Божим Митрополитом Андреєм Шептицьким, та Українського католицького університету в Римі, закладеного 1963 року Ісповідником віри, кардиналом і патріархом Йосифом Сліпим в період, коли в Україні Церква зазнавала репресій і переслідувань».

Львівська архиєпархія УГКЦ наголошує, що без довіри і матеріальної підтримки духовенства і вірних університет не зміг би існувати.

Пастирське звернення Львівської архиєпархії УГКЦ зумовлене тим, що фракція ВО «Свобода», яка становить більшість у Львівській міській раді, двічі відмовила УКУ у наданні пільг щодо сплати оренди за землю, на якій будується студентське містечко за гроші меценатів і міжнародних фондів.
XS
SM
MD
LG