Доступність посилання

ТОП новини

Музеєфікація Десятинної церкви: що з цього вийде?


Київ – Конкурс на найкращу концепцію музеєфікації залишків Десятинної церкви оголосили КМДА та Міністерство культури України. У Головному управлінні містобудування та архітектури розповідають, що рішення про конкурс було зумовлене наміром зберегти фундамент Десятинної церкви, над яким нещодавно зруйнувався навіс. Натомість опозиція у Київраді каже про порушення процедури оголошення конкурсу і пов’язує це з нещодавно озвученими заявами Української православної церкви Московського патріархату про намір відбудувати храм.

Ідеї щодо відновлення Десятинної церкви в Україні лунають вже не один рік. Однак лише нещодавно про намір відбудувати цю історичну пам’ятку заявили в Українській православній церкві Московського патріархату.

Наприкінці лютого КМДА спільно з Міністерством культури України оголосили конкурс на найкращу концепцію щодо консервації та музеєфікації залишків Десятинної церкви. Головний архітектор Києва Сергій Целовальник наголошує на тому, що мова ні в якому разі не йде про те чи інше будівництво на фундаменті пам’ятки.

«Як ми можемо зараз взяти і залити бетоном святі для нас місця і не дати нащадкам можливість розібратися, що ж там було? Завдання, яке поставив уряд, – це музеєфікація та консервація залишків Десятинної церкви», – каже Сергій Целовальник.

Головний архітектор розповідає, що будівництво на фундаменті Десятинної церкви також суперечить кільком ратифікованим Україною міжнародним конвенціям. Згідно з ними, історична пам’ятка не може реконструюватися, якщо відсутня іконографія, тобто точний опис вигляду, який пам’ятка мала свого часу.

В УПЦ МП кажуть, що можуть звести храм і поруч із фундаментом

Прес-секретар предстоятеля УПЦ Московського патріархату, протоієрей Георгій Коваленко у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що церква не проти музеєфікації залишків Десятинної церкви, однак вважає, що поруч із музеєм має бути храм.

«Ми жодного разу не претендували на те, щоб будувати на фундаменті. Ми говорили про те, що фундаменти треба зберегти, а вже чи будувати над, чи поруч із цим місцем, хай вирішують комісії і держава. Десятинну церкву князь Володимир будував не як залишки і не як музей, а як храм, в якому має підноситися молитва», – додає прес-секретар предстоятеля УПЦ Московського патріархату.

Георгій Коваленко каже, що церква не проти долучитися до конкурсу. На це ще є час, адже підсумки конкурсу підбиватимуть 29 квітня.

Конкурс мали б погодити в Київраді – Бригинець

Натомість голова постійної комісії Київради з питань культури, депутат від БЮТ Олександр Бригинець у коментарі для Радіо Свобода проводить паралелі між намірами УПЦ Московського патріархату щодо храму і несподіваним, на його думку, рішенням КМДА та Мінкульту.

«Ці заяви про те, що там має бути храм, плюс деякі речі, які стосуються Лаври і Софії, цей поспіх при оголошенні конкурсу наштовхують на міркування, що, можливо, для керівництва міста і держави головне не стільки накрити ці підмурки склом, скільки справді дати можливість побудувати там церкву якогось патріархату», – припускає він.

Олександр Бригинець також наголошує на тому, що під час оголошення конкурсу була порушена процедура. «Все повинно було бути прямо навпаки: мають бути рекомендації вчених, розгляди в комісіях, потім ухвалення рішення Київради, потім оголошення конкурсу, потім – переможця конкурсу і, зрештою, будівництво», – зазначає депутат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG