Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ шле спостерігачів на суди над опозицією в Білорусі


Управління з демократичних інституцій і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі надішле спостерігачів на судові процеси проти опозиції в Білорусі, повідомили сьогодні в ОБСЄ.

Вони мають на меті спостерігати за перебігом судів над колишніми кандидатами на президента, активістами та іншими затриманими після опозиційних протестів увечері дня президентських виборів 19 грудня, які влада Білорусі жорстоко розігнала.

Цих затриманих нині звинувачують в організації заворушень.

Перша група спостерігачів має прибути до Білорусі вже в середу на суди над Дмитром М’ядзведзем, а також над громадянами Росії Іваном Гапоновим і Артьомом Бреусом, мовиться в повідомленні.

Як повідомив директор БДІПЛ Янез Ленарчич, спостерігачі перевірятимуть дотримання на процесах норм білоруського національного права і стандартів справедливого судочинства, які визначені в документах ОБСЄ і міжнародному праві.

Спостерігачі залишатимуться в Білорусі, доки тривають головні процеси, і за результатами спостереження оприлюднять звіт.

У суботу влада Білорусі оголосила, що запрошує експертів ОБСЄ спостерігати за процесами над учасниками подій 19 грудня.

Тоді було затримано понад 600 людей. Більшість їх отримала адміністративні покарання. Кількадесят осіб проходять у кримінальних справах про організацію заворушень.
XS
SM
MD
LG