Доступність посилання

ТОП новини

Колишній президент Ірану втратив впливову посаду


Колишній президент Ірану Акбар Гашемі Рафсанджані втратив посаду голови Ради експертів – державного органу, який, серед іншого, обирає верховного керівника країни, наглядає за його діяльністю і має повноваження усунути цього найвищого посадовця Ірану.

На виборах голови Ради експертів Рафсанджані зняв свою кандидатуру, щоб, за його словами, «подолати розбіжності» і «зі свого боку не завдати шкоди» цій інституції.

За повідомленнями іранських засобів інформації, Рафсанджані останнім часом зазнавав критики з боку консерваторів за контакт із опозиційними лідерами. Він, зокрема, критикував придушення опозиції після суперечливих президентських виборів.

Новим головою Ради експертів став 80-річний аятола Могаммад Реза Магдаві Кані, консерватор, за яким не помічали жодних симпатій до опозиції.

77-річний Рафсанджані, який був президентом Ірану в 1989–1997 роках, залишається рядовим членом Ради експертів, одним із 86. Водночас він далі обіймає ще одну впливову посаду – голови Ради доцільності, ще одного важливого органу в складній структурі влади іранської ісламської республіки.
XS
SM
MD
LG