Доступність посилання

ТОП новини

Ліга арабських держав готує кризове засідання щодо Лівії


Міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав домовилися сьогодні провести в п’ятницю термінове засідання щодо насильства в Лівії.

Сьогодні ж представники лівійських повстанців проти режиму лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі заявили, що до них зверталися члени режиму з пропозицією провести переговори про відхід Каддафі від влади, але вони відхилили цю пропозицію. Урядовці влади відкинули це повідомлення як «дурницю».

Каддафі вже не раз заявляв, що не може «піти в відставку», бо не має жодної офіційної посади. Він у Лівії дійсно має лише почесне звання «лідера революції», хоча фактично є одноосібним диктатором.

Також сьогодні Організація «Ісламська конференція» приєдналася до закликів запровадити в Лівії зону заборони польотів лівійської бойової авіації. Як заявив голова організації, що об’єднує 57 країн, Екмеледдін Іхсаноглу на початку її термінового засідання, вони закликають Раду Безпеки ООН «виконати свій обов’язок щодо цього».

Велика Британія і Франція вже розробляють проект резолюції Ради Безпеки про запровадження такої зони, щоб перекрити лівійській військовій авіації можливість завдавати ударів по противладних повстанцях і мирних мешканцях. Росія натомість виступила проти зовнішнього воєнного втручання.

Тим часом у Лівії тривають бої між військами, вірними режимові, і силами повстанців. Повідомляють про сьогоднішні нові повітряні удари урядової авіації по портовому місту Рас-Лануф із його нафтовим терміналом, яке утримують повстанці, і про те, що урядові війська відбили наступ повстанців на захід уздовж північного узбережжя країни.

Учора владні сили відбили в повстанців сусіднє місто Бін-Джавад.
XS
SM
MD
LG