Доступність посилання

ТОП новини

Шахрайство в мережі: чергова ціль – «ґрін-карта»


Київ – Випадки шахрайства щодо диверсифікованої візової лотереї, відомої як «ґрін-карта», почастішали. Посольство США в Україні попереджає про масову розсилку фальшивих електронних листів. У них отримувача повідомляють про те, що він виграв у лотерею і відтепер має право на постійне проживання у США, однак повинен сплатити за лотерею кількасот доларів. В американському посольстві наголошують: справжні переможці не отримують інформацію електронною поштою, а участь у лотереї безкоштовна.

Мешканець Білої Церкви Євген отримав кілька листів із повідомленням про виграш «ґрін-карти» в середині лютого. У першому листі повідомляли про виграш у лотереї, у другому – нагадували про те, що у найближчі два тижні він має здійснити грошовий переказ у розмірі 884 долари нібито на ім’я агента посольства США у Лондоні.

«Сказали, що упродовж двох тижнів треба внести на рахунок ці гроші, і потім вони нададуть подальші інструкції для того, щоб отримати візу. Прийшло повідомлення, що через рік мені треба буде з’явитися у Варшаві у консульстві США для того, щоб уже безпосередньо пройти інтерв’ю», – додає він.

Євген зізнається, що анкету на участь у диверсифікованій візовій лотереї дійсно заповнював. Однак коли отримав згадані листи з проханням переказати кошти, відразу запідозрив, що має справу з шахраями.

Платити за участь не потрібно – посольство

У посольстві США в Україні наголошують, що участь у лотереї безкоштовна, а сплачувати певну суму потрібно лише після того, коли переможця запросили на співбесіду і він уже напевне має можливість виїхати до Сполучених Штатів.

«Якщо хтось звертається до вас як представник американського уряду і просить надіслати гроші, цього не можна робити ні в якому разі. Значить, вас обманюють, і ця людина точно не представник уряду», – зазначає прес-аташе посольства Джеймс Вольф.

Джеймс Вольф також додає, що консульський центр ні в якому разі не надсилатиме повідомлення про виграш електронною поштою – лише у паперовому вигляді. Реальні ж переможці могли перевірити свої імена у переліку тих, хто отримав «ґрін-карту», у вказаний період на офіційному сайті.

У посольстві розповідають, що нині мова йде про міжнародне шахрайство, уряд Сполучених Штатів вже ініціював розслідування цієї справи.

Нині українці – у трійці найбільш активних учасників розіграшу «ґрін-карти». Вони поступаються лише мешканцям Бангладешу та Нігерії. Минулого року на участь у диверсифікованій візовій лотереї подали заявки 760 тисяч українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG