Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США продовжив «перезавантаження» стосунків із Росією


Віце-президент США Джо Байден та президент Росії Дмитро Медведєв
Віце-президент США Джо Байден та президент Росії Дмитро Медведєв

Прага – Віце-президент США Джо Байден зустрівся з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним, намагаючись продовжити політику «перезавантаження» стосунків між двома країнами. Хоча мета його візиту до Росії в основному стосується питань торгівлі, Байден також зустрівся з в Москві з представниками правозахисних організацій.

Зустрівшись у середу з президентом Росії Дмитром Медведєвим, віце-президент США Джо Байден запевнив російського колегу в тому, що Вашингтон підтримує вступ Росії до Світової організації торгівлі. Питання торгівлі були головними і під час зустрічі з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Байден заявив, що попередня адміністрація зробила дуже мало для того, щоб поглибити торговельні стосунки з Росією, яку він назвав «великою» країною з величезним інтелектуальним капіталом. За словами Байдена, настав час виправити ці недоліки.

Російська торгівля зі США складає близько 23,5 мільярдів доларів, що є менше чотирьох відсотків загального російського експорту. Щоб покращити торговельні зв’язки, Путін запропонував скасувати візи і цим покласти край стереотипам «холодної війни».

«Якщо Росія та США домовляться про безвізове пересування ще до того, як Росія домовиться про це з Європейським Союзом, це буде історичний крок у розвитку російсько-американських стосунків. Ми перегорнемо дуже важливу сторінку з нашого минулого, і почнемо все з початку», – заявив Володимир Путін.

Права людини не зникли з порядку денного Вашингтона

Перед тим, як іти на зустріч із російським прем’єром, американський віце-президент знайшов час для зустрічей із російськими правозахисниками. Світлана Ганнушкіна, яка є співголовою однієї з найбільших російських правозахисних організацій, «Меморіалу», повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода, що Байден пообіцяв і надалі підтримку Вашингтона російському громадянському суспільству.

«Він сказав, наскільки важливо є для будь-якого уряду співпрацювати з громадянським суспільством і як важливо для громадянського суспільства мати можливість контролювати владу», – зазначила Ганнушкіна.

Ветеран правозахисного руху Людмила Алексєєва, яка також була присутня на зустрічі, сказала, що правозахисники розуміють, що залежність Заходу від російської нафти і газу не дозволяє закордонним офіційним особам, подібно Байдену, різко засудити порушення прав людини в Росії. Але правозахисники привітали зустріч із паном Байденом як сигнал того, що питання прав людини не зникло з порядку денного Вашингтона.

«Окремий візит не може принести радикальні зміни, але вода камінь точить», – зауважила Світлана Ганнушкіна.

Також Байден зустрічався з представниками російської опозиції. А наприкінці візиту запланований його виступ у Московському державному університеті та зустріч зі студентами.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG