Доступність посилання

ТОП новини

Із енкаведистів знімають маски


Київ – Діяльність НКВС проти українського визвольного руху слід визнати злочином проти людства, зазначали експерти в рамках круглого столу з нагоди презентації книги «Окупанти без маски», що відбулася в п’ятницю в Києві. За їхніми словами, оприлюднені у книзі документи засвідчують порушення енкаведистами як тодішнього радянського, так і міжнародного законодавства.

Актом звинувачення спадкоємців радянського режиму називає книжку «Окупанти без маски» ініціатор видання та упорядник Богдан Горинь. За його словами, оприлюднена у книзі «Довідка про використання спеціальних агентурно-бойових груп з ліквідації підпілля ОУН і його озброєних банд у Західній Україні» підтверджує факт цілеспрямованого нищення носіїв української національної ідеї і є, власне, інструкцією з боротьби проти підпільників.

Документ не взято безпосередньо із архівів КДБ, він один із небагатьох, що вціліли після того, як у дев’яностому році спецслужби намагались знищити усі документи щодо діяльності проти українських повстанців.

Документ частково оприлюднювався в інших виданнях, але сьогодні назріла потреба опублікувати його повністю, зауважив Богдан Горинь. «Ми зараз є свідками якраз такого моменту, коли колесо історії повернуло у бік регресу, – зазначає він. – Ми отримуємо тривожну інформацію про те, що на Донеччині закриваються українські школи, виселяються музеї із Києво-Печерської лаври. І мимовільно ми звертаємося до минулих періодів нашої історії, таких же тривожних».

Оприлюднена «Довідка…» – тільки один із доказів – Сергійчук

Вміщена у книзі «Окупанти без маски» інформація підтверджується іншими документами, тому можна говорити про її достовірність, говорить історик Володимир Сергійчук. «Таких документів дуже багато. Якщо ви подивитеся папери саме каральних органів, то вони підтверджуються в історико-правовому плані доповідними прокурора Кошарського», – зауважив він.

Як приклад, історик наводить доповідну записку на ім’я Хрущова «Про факти брутального порушення радянської законності у діяльності так званих спецгруп Міністерства державної безпеки», яку написав прокурор військ Міністерства внутрішніх справ Українського округу, назвавши діяльність проти підпільників такою, що має «відверто бандитський, антирадянський характер».

Злочини без строку давності

Винищення українського підпілля – тема, цікава не лише для істориків, але й для юристів, вважає правознавець-міжнародник Володимир Василенко. На його думку, тут треба говорити про злочини радянського режиму загалом, за які хтось повинен відповісти. Володимир Василенко розглядає можливість розпочати правову процедуру визнання діяльності НКВС, спрямованої проти УПА, – злочином проти людства. А злочини проти людства не мають строку давності, наголошує юрист.

«З точки зору права, ті злочини, що скоювали у 20-ті роки…З перевдяганням, скажімо… Це ж ішла війна між державними утвореннями. Перевдягання в чужу форму чужої армії, з погляду Четвертої женевської конвенції 1907 року про закони і звичаї сухопутної війни, – це воєнний злочин. Це не допускає міжнародне право», – наголосив Володимир Василенко.

Київська презентація видання «Окупанти без маски» – вже третя в Україні. До цього її презентували у Львові та Старому Самборі. Пізніше видавці планують провести такі заходи і в інших українських містах, а також викласти текст книжки в інтернет, де її прочитати зможе кожен охочий.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG