Доступність посилання

ТОП новини

Бютівець Соболєв: влада маніпулює цифрами, коли говорить про пенсійну реформу


Сергій Соболєв, прем’єр-міністр опозиційного уряду, народний депутат від БЮТ, в ефірі Радіо Свобода заявив, що «ми вже відчуваємо, що наступний етап пенсійної реформи пройде повз громадян і без врахування точки зору опозиції».

«Ми пропонували свої пропозиції стосовно пенсійної реформи, яка повинна зводитись не до підняття пенсійного віку, а до принципово іншої системи нарахування пенсії, принципово іншої системи розподілу коштів пенсійного фонду, накопичень в пенсійний фонд», – заявив Соболєв.

На його думку, влада маніпулює цифрами, коли мова заходить про пенсійну реформу.

«Азаров заявляв про те, що в результаті підняття пенсійного віку для жінок на 5 років, по півроку кожен рік, вони зекономлять вже в кожному наступному році для пенсійного фонду близько півтора мільярда гривень. Я хотів би нагадати пану Азарову, що лише за минулий рік в таку офшорну зону, як Кіпр, за різними даними, якщо навіть взяти офіційні дані Національного банку минулого року, пішло близько 6 мільярдів доларів. У мене запитання: чи варто піднімати на 5років пенсійний вік для жінок? А чи варто, все ж, денонсувати цю угоду і створити нормальний клімат для інвестицій в Україні… Ми, до речі, двічі пропонували, коли був уряд Тимошенко, денонсувати угоду з Республікою Кіпр про уникнення подвійного оподаткування, що не дало б можливості нашим можновладцям відмивати кошти не сплачуючи податки в Республіці Кіпр», – сказав народний депутат.

У підвищенні пенсійного віку Соболєв побачив і такий негатив: «Добре, піднімається пенсійний вік для жінок. Це означає, що ці жінки не йдуть на пенсію, не звільняють робочі місця для молоді. Тігіпко вчора заявив про те, що близько 167 тисяч робочих місць тільки наступного року не буде віддано в руки тим, хто очікував, що хтось вийде на пенсію. Врахуйте, що це буде як «наростаючий ком» кожного року, бо наступного року тільки на півроку підніметься, ще через рік ще напів року. Тобто можна спрогнозувати, що за 10 років треба створити додатково як мінімум близько 2 мільйонів місць робочих. А якщо ще до цього додати жінок, яким на сьогодні є, наприклад , 50 і старше, їм, згідно з новими пропозиціями до пенсійного законодавства, тепер не буде вистачати пенсійного стажу. Їм десь треба знайти роботу, щоб продовжити цей пенсійний стаж як мінімум на 10 років. Я хотів би побачити, який роботодавець дасть жінці в 54 роки роботу, коли вона захоче її додатково отримати, або ще, наприклад, краще в 55 років».

Ключове, на думку Соболєва, питання – «заради чого пенсійна реформа проводилася?».

«Щоб була соціальна справедливість. Щоб не було того, що у когось пенсія 40-50-60 тисяч, а у когось – пенсія мінімальна. І таким чином пропонувалося обмежити верхню межу пенсій. Як виявилось, геніальний уряд не може знайти простого рішення: як же обмежити пенсії депутатів, чиновників вищого рівня. Бо, бачте, стаття Конституції забороняє це робити. Коли це стосується мільйонів громадян, стаття Конституції не забороняє це робити. А от коли це стосується мільйона обраних, тоді це виявляється заборонено. Так заради чого проводиться пенсійна реформа? Заради того, щоб ще менше отримували ті пенсіонери, які на сьогодні є?», – заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат Соболєв.

Повністю розмову з Сергієм Соболєвим читайте у неділю, 13 березня, на сайті www.radiosvoboda.org
XS
SM
MD
LG