Доступність посилання

ТОП новини

Колишній кандидат на президента Білорусі заявив, що втік від КДБ


Олексій Михалевич
Олексій Михалевич

Прага – Колишній кандидат на президента Білорусі, звинувачений у справі про масові заворушення в день виборів, Олексій Михалевич, повідомив на своєму блозі в інтернеті, що він є поза зоною досяжності білоруських служб безпеки. Те, що Михалевич перебуває за кордоном, підтвердила його дружина та друзі. Білоруське КДБ поки що не коментує події навколо втечі особи, яка є під підпискою про невиїзд.

Утеча чоловіка за кордон була несподіванкою навіть для дружини Олексія Михалевича – Мілани. «У нас на понеділок був розпланований день, і медичні обстеження, і зустрічі з адвокатами, і все решта, – каже вона. – Тож все змінилося дуже швидко. Я не знаю жодних подробиць. Але, наскільки я знаю свого чоловіка, коли він ухвалює якесь рішення, то має для цього серйозні підстави».

Востаннє Мілана, яка залишилася в Мінську з двома доньками, бачилася з чоловіком у суботу ввечері. А вже у ніч на понеділок він написав на своєму блозі: «Мене викликають для проведення слідчих дій у КДБ. Я маю обґрунтовані підстави вважати, що з будинку КДБ я вже не вийду. Тому мене в КДБ не буде. Тепер я перебуваю у надійному місці, поза зоною досяжності білоруського КДБ. Збираюся продовжувати роботу над припиненням катувань і визволенням усіх, хто незаконно утримується з політичних мотивів».

Удар по іміджу КДБ

На думку друга Михалевича Юрія Губаревича, який уже встиг поспілкуватися з ним через Скайп, в Олеся, як називає його товариш, були серйозні підстави шукати притулку за кордоном.

«Той удар, який він завдав іміджу КДБ, був досить відчутний. В них не залишалося нічого іншого, ніж відомстити Олесеві, за те, що він розповів на тій прес-конференції. Сьогодні його викликали для проведення слідчих дій. Цілком ймовірно, що сьогоднішній похід закінчився б для нього ув’язненням», – зазначив Юрій Губаревич.

Сам Михалевич та його друзі говорять про реальну небезпеку його життю. Олексія Михалевича звинувачують у масових заворушеннях в Мінську в день президентських виборів. Зі слідчого ізолятору КДБ його випустили під підписку про невиїзд. Також умовою його звільнення з-під варти було «нерозголошення інформації по справі 19 грудня». Але 28 лютого Михалевич скликав прес-конференцію, на якій заявив, що його звільнили після того, як він погодився стати агентом КДБ. Політик заявив, що в слідчому ізоляторі його та інших ув’язнених катували. Заяву про це з описанням методів катувань він адресував Генеральній прокуратурі та Комітету з прав людини ООН.

Прокуратура поки що ніяк не коментує заяву Михалевича і навіть не підтверджує факт її надходження.

Тим часом у Москві правозахисна організація Human Rights Watch заявила про грубі порушення прав людини в Білорусі. У доповіді, присвяченій репресіям після президентських виборів 2010 року, правозахисники говорять про те, що права ув’язнених учасників демонстрацій порушуються. Їм не надають можливості отримати юридичну допомогу, на них та їхніх родичів здійснюють психологічний та фізичний тиск.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG