Доступність посилання

ТОП новини

За судами над білоруськими політв’язнями спостерігатимуть експерти ОБСЄ


Мінськ – Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ вирішило направити до Білорусі своїх експертів-юристів. Вони стежитимуть за судовими процесами над ув’язненими кандидатами на посаду президента Білорусі, активістами опозиції та іншими особами, яким пред'явлено звинувачення у зв'язку з подіями, що відбулися в Мінську під час президентських виборів 19 грудня минулого року.

Запрошення експертів на білоруські суди є дійсно унікальною подією. Це робиться, перш за все тому, що існує глибока недовіра до незалежності білоруської судової системи, яка лише посилилася після перших процесів над представниками білоруської опозиції. У світі Білорусь жорстко критикують за переслідування опозиції та вимагають негайного звільнення політв’язнів. У відповідь на це Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що запрошує експертів із країн ОБСЄ на судові процеси проти арештованих опозиціонерів.

Друга причина – це рішення Білорусі закрити місію ОБСЄ в Мінську. Раніше подібні процеси могли відвідувати представники цієї місії. Закриття місії викликало велику стурбованість в низці країн-членах ОБСЄ, і, можливо, щоб якось продовжити діалог із ОБСЄ Мінськ зробив такий жест – запросив експертів.

Представники країн ОБСЄ мають почати свою роботу в судах у Мінську вже в четвер. До столиці Білорусі прибувають чотири експерти, відряджені ОБСЄ, 10 березня вони зможуть бути присутніми на двох судових процесах проти учасників мітингу протесту 19 грудня минулого року Дмитра Медведя та двох російських громадян Івана Гапонова і Артема Бреуса. Усім їм загрожує покарання на термін до 8 років ув’язнення за статтею Кримінального кодексу Білорусі «участь у масових заворушеннях».

Білоруський суд швидкий і неправий – правозахисники

На сьогодні вже засуджено чотирьох активістів білоруської опозиції, які отримали покарання від 3 до 4 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Минулого тижня я спостерігав один такий процес проти прес-секретаря кандидата на президента Андрія Саннікова та ще двох активістів.

Перша проблема, з якою я зіткнувся полягала в тому, що суд проходив у малій залі на 36 місць, половину з яких посіли прислані владою курсанти. До суду не змогли потрапити навіть всі представники преси, які прийшли на процес. Цей факт свідчить про те, що фактично суди проти політв’язнів не є відкритими.

Друга важлива обставина – всіх опозиціонерів судять за масові заворушення, але судді не зважають на заяви адвокатів, що самого факту масових заворушень 19 грудня у Мінську не було – був локальний інцидент біля дверей будинку уряду, де побили вікна, в якому взяли участь 10 осіб. А багатотисячна демонстрація поводила себе мирно.

Загалом, на цих процесах судді в більшості випадків ігнорують клопотання та звернення адвокатів, а у своїх рішеннях фактично переписують звинувачення прокурорів. У підсумку виходять дуже жорсткі вироки – 4 роки ув’язнення отримав, наприклад, Олександр Отрощенков – за те, що просто перебував на майдані під час мітингу.

Третя обставина – процеси проходять дуже швидко, тривають день-два. Правозахисники оцінюють їх так: «Суд швидкий і неправий».

Всього чекає на суд у Білорусі близько 40 активістів опозиції, в тому числі кілька колишніх кандидатів на президента. Є свідчення, що в ізоляторі КДБ Білорусі вони страждають від знущань та катувань.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG