Доступність посилання

ТОП новини

Політично переслідуваний чи хуліган-екстреміст?


В’ячеслав Захаров на одному з мітингів кримських комуністів (фото 2008 року)
В’ячеслав Захаров на одному з мітингів кримських комуністів (фото 2008 року)

Сімферополь – Кримська міліція розшукує за скоєння кримінального злочину депутата Верховної Ради Криму від Компартії В’ячеслава Захарова. Про це Радіо Свобода повідомили у Відділі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в Криму. Правоохоронці інкримінують депутатові-комуністу злісне хуліганство. Тим часом народний депутат Леонід Грач, який нещодавно очолив Комуністичну партію робітників і селян, повідомив, що В’ячеслав Захаров перебуває за межами України і повернеться, як тільки припиниться «політичне переслідування» комуніста.

Для В’ячеслава Захарова остання бійка – далеко не перша. На фото він після сутичок із прихильниками НАТО в Сімферополі, травень 2008 року
Кримінальна справа, за якою проходить депутат кримського парламенту В’ячеслав Захаров, була порушена Прокуратурою Криму ще 14 жовтня минулого року за ознаками хуліганських дій із боку політика. Того дня біля приміщення Кримського рескому Компартії у Сімферополі проходив мітинг активістів «Партії нового покоління України». Між учасниками акції протесту і членами КПУ виникла сварка, а потім і бійка, в якій активну участь брав В’ячеслав Захаров. У результаті цього інциденту один із учасників мітингу отримав травми і звинуватив депутата у навмисному спричиненні йому тілесних ушкоджень.

Одразу після порушення кримінальної справи політик виїхав із Криму і на виклики слідчого не з’являвся. Вдома у Захарова та у помешканні його дочки правоохоронці провели обшуки, втім, самого депутата не знайшли.У кримській міліції повідомили, що він досі у розшуку.

Днями лідер КПРС Леонід Грач заявив, що «за порадою» однопартійців В’ячеслав Захаров перебуває у Сочі в Росії – «прогулюється, дихає повітрям».

В інтерв’ю Радіо Свобода Леонід Грач назвав справу проти його соратника «політичним замовленням» і порівняв Захарова з Юрієм Луценком та іншими високопосадовцями в уряді Юлії Тимошенко. «У кримінальній справі доказів немає. Це виключно політична розправа. Причому лише з політичних мотивів. Ніяких економічних чи комерційних. Ось так режим показує ще раз своє обличчя, що від демократії він настільки далекий, як Крим від Сибіру», – вважає Леонід Грач.

«Яструба» і «забіяку» кримської політики зупинили лише «регіонали»

В’ячеслав Захаров на одному з антиукраїнських мітингів у Сімферополі, червень 2008 року
Протилежної думки дотримуються представники інших опозиційних політичних сил автономії. Лідери низки правих організацій привітали зусилля правоохоронців і закликали їх знайти і покарати В’ячеслава Захарова, якого вважають «політичним екстремістом» і «забіякою з депутатським мандатом».

Голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін розповів Радіо Свобода, що згаданий депутат багато разів був помічений у силових акціях комуністів і як учасник, і як їхній організатор.

На одному з мітингів за активної участі В’ячеслава Захарова комуністи спаплюжили український прапор (травень 2008 року)
«Він неодноразово брав активну участь у зриві заходів, що проводилися патріотичною громадськістю Криму – прес-конференцій, круглих столів, пікетів і молебнів. Два роки тому ми вже були вимушені звертатися до міліції з вимогою притягти його до відповідальності за силовий зрив нашого агітаційного заходу. Він насправді є кримінальним авторитетом, якому слід відповідати за свої вчинки», – заявив Фомушкін.

Олег Фомушкін, голова кримської організації Української народної партії (фото 2008 року)
Олег Фомушкін нагадав, що Захаров, якого він вважає «яструбом серед комуністів», мав стосунок до силового захопленні його однопартійцями студії Держтелерадіокомпанії «Крим» у 2008 році, у спробі штурму Будинку офіцерів у Сімферополі того ж року, у блокуванні сімферопольського Кафедрального собору УПЦ Київського Патріархату та у нападі на учасників конференції з питань Голодомору у 2007 році. Втім, за часів керування міліцією Юрієм Луценком і Василем Цушком правоохоронці нічого поганого у діях депутата-комуніста не вбачали.

Не цурався В’ячеслав Захаров і бійок у місцевому парламенті. Востаннє у Верховній Раді Криму він зіштовхнувся навкулачки з членом фракції Партії регіонів Юхимом Фіксом 22 вересня минулого року. У новому парламенті автономії бійок ще не було. Можливо, тому, що від початку його роботи В’ячеслав Захаров там не з’являвся.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG