Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: «Це закон боротьби за корупцію»


Київ – Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проект закону «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні». За ухвалення даного рішення проголосували 330 народних депутатів із фракції більшості, а також частина від фракції «БЮТ-Батьківщина» та НУ-НС. Опозиція критикує законопроект, називаючи його «імітацією боротьби з корупцією». Тим часом у Партії регіонів прогнозують, що в остаточному варіанті законопроект можуть ухвалити вже наступного тижня.

Однак три статті та прикінцеві положення законопроекту були направлені на повторне друге читання. Лише після їх розгляду та схвалення законопроект буде винесено на розгляд та ухвалення в цілому, повідомляє УНІАН.

Ухвалений законопроект більш чітко визначає коло суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення. Зокрема, до числа таких суб’єктів додатково включені посадовці та члени Вищої ради юстиції. Таким чином, до кола суб’єктів відповідальності законопроект відносить Президента України, голову Верховної Ради, його заступників, прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів, інших керівників центральних органів виконавчої влади, а також депутатів усіх рівнів тощо.

Привласнення подарунка посадовцем буде каратися?

Законопроект встановлює заборону, зокрема, на дарунки від юридичних і фізичних осіб за рішення, які приймаються в їх інтересах, а також коли особа, яка дарує дарунок, є підлеглою особою.

Посадовцям дозволяється отримання дарунка, вартість якого не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати. При чому обмеження у вартості дарунка не поширюється на дарунки, які даруються близькими особами. Дарунки для державних органів або органів місцевого самоврядування є, відповідно, державною чи комунальною власністю.

Таким чином, усі отримані посадовою особою дарунки повинні бути передані державі або органу місцевого самоврядування.

Законопроект передбачає також запровадження єдиного державного реєстру осіб, у якому зосереджуватимуться відомості про всіх осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Поспішати не варто – Єфремов


Під час обговорення законопроекту народні депутати від опозиції піддали критиці розгляд документа.

«Цей закон є нічим іншим, як імітацією боротьби з корупцією. Ви не хочете з нею боротися, ви її очолили й цим цілком задоволені», ¬– заявив під час обговорення Арсеній Яценюк (фракція НУ-НС). За його словами, більшість поправок до антикорупційного закону, внесені опозицією, відхилено. Основні положення про відповідальність найвищих посадових осіб вилучено із закону. Це закон «боротьби за корупцію, а не проти корупції», підсумував Яценюк.

Тим часом у фракції Партії регіонів прогнозують, що антикорупційний законопроект буде прийнято в цілому наступного пленарного тижня. Про це заявив журналістам лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, поспішати у цій справі не варто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG