Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі розгортається кампанія проти будівництва АЕС


У Білорусі розгортається кампанія проти будівництва першої в країні атомної електростанції в той час, як Мінськ і Москва готуються підписати угоду про її спорудження.

Як очікується, російсько-білоруська угода про будівництво АЕС в Островці на заході Білорусі буде підписана на спеціальному засіданні під час сьогоднішнього візиту до Мінська російського прем’єра Володимира Путіна.

За попереднім планом, зведення АЕС в Гродненській області має початися пізніше цього року. У січні Росія пообіцяла Білорусі позику на будівництво.

Проте екологи та опозиція виступають проти спорудження АЕС – на тлі ядерної кризи в Японії, де на пошкодженій через землетрус атомній електростанції сталися вибухи і викид радіації.

Експерт з енергетики Валентин Мацкевич заявив Радіо Свобода, що ідея будівництва АЕС в Островці є «кримінальною». Він нагадав, що в 1909 році в регіоні стався землетрус силою сім балів. За словами експерта, немає гарантій, що поштовхи не повторяться в майбутньому.

Активіст руху «Вчені за без’ядерну Білорусь» Георгій Лепін в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що фінансові та економічні проблеми Білорусі не дають їй змоги зараз починати такий дорогий проект, як будівництво АЕС.

За його словами, навіть 12 років тому, до початку спаду економіки, лише 7-8 відсотків білорусів підтримували ідею будівництва АЕС. Зараз ця цифра була б ще меншою, наголошує експерт.

Раніше білоруський уряд офіційно попросив у Росії дев’ять мільярдів доларів кредиту на спорудження АЕС.
XS
SM
MD
LG