Доступність посилання

ТОП новини

Депутати змусять самі себе голосувати особисто?


Київ – Верховна Рада розглядатиме питання про особисте голосування депутатів. Проурядова більшість обіцяє підтримати запропонований Володимиром Литвином проект постанови про введення в дію технічної системи, яка не дозволить парламентарям голосувати за своїх колег. Водночас в опозиції очікують, що фракція Партії регіонів все ж намагатиметься у ході розгляду питання істотно змінити зміст документу.

Фракція Партії регіонів не без вагань, але вирішила підтримати проект постанови про особисте голосування депутатів, повідомив Радіо Свобода голова регламентного комітету, регіонал Володимир Макеєнко.

«Була серйозна дискусія, але ми хочемо діяти згідно з Конституцією. Так, це буде не просто, але дисципліна має бути дисципліною. Ми, як правляча нині партія, щоб нас не звинувачували і не критикували, вирішили цю постанову підтримати. Важко буде працювати індивідуально: в залі сидіти і голосувати. Вранці просять приїхати на якийсь ефір, увечері, наприклад, на дев’ятнадцяту. Тепер я не поїду», – сказав він.

Провладна коаліція не зможе збирати своїх депутатів на сесії фізично – Парубій

Система для голосувань «Рада» обладнана механізмом, що унеможливить голосування парламентарів за своїх колег, коли депутат матиме одночасно утримувати одну кнопку, що підтверджує його присутність, а іншою рукою натискати одну з кнопок «За», «Проти», чи «Утримався».

Ухвалення постанови змусить її увімкнути і використовувати в обов’язковому порядку, пояснив Радіо Свобода депутат від НУНС Андрій Парубій. Утім, він висловив побоювання, що більшість все ж намагатиметься цього уникнути.

«Є в тому якась інтрига. Важко пояснити, які вони знайдуть у постанові юридичні зачіпки, щоб усе-таки навіть в результаті ухвалення не ввести її в дію. Бо насправді якщо ця система буде введена в дію, то провладна коаліція не зможе збирати своїх депутатів на сесії фізично, як це було досі. Я не виключаю, що під час самого голосування за постанову вони внесуть якісь поправки, що знівелюють саму ідею цією постанови. Мені важко повірити, що Партія регіонів допустить, щоб у парламенті відбувалося особисте голосування», – каже Парубій.

Якщо не проголосують – доведуть, що нинішня Рада є лише органом при Адміністрації Президента – політолог

Для фракції ж Партії регіонів та її партнерів із більшості ухвалення постанови про особисте голосування депутатів є останнім шансом зберегти парламентаризм у державі, каже Радіо Свобода директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Якщо не проголосують – це ще раз підкреслять, що нинішня Верховна Рада не налаштована на реальну роботу, а є лише консультативним органом при Адміністрації Президента. Давно потрібно завершити цей цирк із біганням по сесійній залі, бо вже весь світ сміється над нами», – каже Бала.

Наприкінці 2010 року Верховна Рада голосами провладної більшості вже скасувала норму регламенту про особисте голосування депутатів бюлетенями у випадку внесення змін до Конституції.

* * * * * * * * * * *

Пізніше в четвер Верховна Рада відмовилася запровадити модернізовану систему особистого голосування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG