Доступність посилання

ТОП новини

Італія відзначає 150-ліття державності


Сьогодні, 17 березня, Італія відзначає 150 річницю об’єднання країни. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, президент країни Джорджо Наполітано привітав італійців і закликав усіх разом святкувати «великий ювілей».

Вулиці італійських міст прикрашені кольорами національного прапора. У країні відбуваються масові урочисті акції в супроводі національного гімну. Можна безкоштовно відвідати музеї та галереї. Опівночі над Апеннінами пролунає святковий феєрверк.

17 березня 1861 року після затяжних конфліктів і завоювань землі Апеннінського півострова від півночі до півдня об’єднали в одну країну. Тоді було створене Королівство Італії під проводом короля Віктора Емануїла Другого.

За 150-літню історію державності Італія була королівською монархією, пережила фашистський режим і після Другої світової війни стала парламентською демократичною республікою.

Країна найбільше знана у світі національною кухнею, культурною спадщиною, модою і дизайном, а також машинобудуванням та футболом. На сьогодні це сьома найбільша економіка світу за рівнем ВВП.

Населення півострова з часу об’єднання збільшилося утричі, і тепер на Апеннінах живуть понад 60 мільйонів людей.

Через півстоліття існування єдиної держави найбільшим її недоліком називають поглиблення економічної прірви між промисловою північчю та аграрним півднем. Серед країн ЄС Італія відома частими змінами урядів та високим рівнем корупції.
XS
SM
MD
LG