Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська органна зала стала власністю УПЦ (МП) – колектив


Дніпропетровський будинок органної та камерної музики з унікальним органом став власністю Української православної церкви (Московського патріархату), заявили сьогодні у відкритому листі музиканти та артисти закладу культури.

Працівники органної зали вважають, що рішення суду, за яким будинок органної музики (колишній Брянський собор) передали церкві, є незаконним, адже на суді не були присутні представники закладу. До того ж, як зазначають музиканти, з боку обласної ради «все вирішувалося в одноосібному порядку, що є порушенням закону».

Представники влади заявили про можливе перенесення органу в іншу споруду, зокрема, в будівлю обласної філармонії. Як повідомив сьогодні голова Дніпропетровської облради Євген Удод, питання про перенесення вирішать найближчим часом.

Однак в органній залі зазначають, посилаючись на висновок фахівців німецької компанії «Зауер», яка свого часу збудувала орган: у будь-якому іншому приміщенні музичний інструмент втратить своє звучання.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. Православній громаді споруда належала трохи більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-ті там облаштували концертну залу.
XS
SM
MD
LG