Доступність посилання

ТОП новини

У Японії триває подолання аварії на АЕС


Японські фахівці продовжують підведення електроенергії до енергоблоків атомної електростанції «Фукусіма-1», які серйозно потерпіли від втрати живлення і виходу з ладу систем охолодження внаслідок цунамі після землетрусу понад тиждень тому.

Сподіваються, що відновлення електроживлення в суботу дасть змогу ввімкнути помпи, які подаватимуть воду для охолодження перегрітих реакторів і сховищ відпрацьованого ядерного палива.

За оцінками, до чотирьох із шести енергоблоків станції живлення мали б підвести протягом суботи, а до решти двох – у неділю.

Унаслідок перегріву реакторів і виділення водню сталися вибухи в приміщеннях перших трьох енергоблоків; будівлі першого і третього значно пошкоджені. До того ж вибух у приміщенні третього енергоблоку пошкодив і будівлю четвертого.

Як вважають, у реакторах перших трьох блоків сталося часткове розплавлення паливних елементів. Не виключено, що зовнішні корпуси другого й третього реакторів, можливо, втратили герметичність; про стан внутрішніх корпусів нічого не відомо.

Крім того, на третьому й четвертому енергоблоках через відсутність охолодження перегріваються басейни-сховища відпрацьованого ядерного палива. Підозрюють, що у сховищі четвертого блоку через перегрів могли підплавитися відпрацьовані паливні елементи.

На п’ятому й шостому енергоблоках, розташованих поодаль, такі сховища теж гріються, але температура там не сягає критичних величин.

У п’ятницю Японія підняла рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій до п’ятого рівня для перших трьох енергоблоків із семи можливих – аварія зі значними наслідками. Таких аварій було лише кілька в історії. Вищий, шостий, рівень мала тільки так звана Киштимська аварія 1957 року, сьомий – Чорнобильська аварія 1986-го, обидві в колишньому СРСР.

Також у суботу поліція в Японії повідомила, що підтверджена загибель уже майже 7 тисяч 200 людей унаслідок землетрусу й цунамі 11 березня. Іще майже 11 тисяч досі вважаються за зниклих безвісти.

Водночас у Японії відкликали оприлюднене раніше в суботу повідомлення, ніби з-під завалів від землетрусу дістали живу людину через 8 днів після природної катастрофи.
XS
SM
MD
LG