Доступність посилання

ТОП новини

В Єгипті закінчився референдум про конституцію


У Єгипті закрилися дільниці для референдуму щодо змін до конституції за ознак безпрецедентної участі в ньому.

Результати голосування в суботу мають вирішити долю поправок, запропонованих після скинення в лютому авторитарного президента Хосні Мубарака.

За повідомленнями, по всьому Єгипту до дільниць стояли довгі черги. Це був перший референдум на пам’яті сучасних єгиптян, і його результати наразі не беруться передбачити.

В одному з інцидентів юрба напала на лауреата Нобелівської премії миру, колишнього голову МАГАТЕ й символічного чільного представника опозиції Мохаммеда ель-Барадея, коли він голосував у столиці Каїрі.

Серед низки пропонованих змін до конституції, винесених на референдум, є, наприклад, обмеження часу на президентській посаді до двох термінів.

Військові, до яких перейшла влада після відставки Мубарака, кажуть, що референдум має закласти підвалини для президентських і парламентських виборів пізніше цього року.

Найбільша опозиційна сила, Мусульманське братство, заявляє, що підтримує зміни.

Прихильники демократичних реформ закликали виборців відкинути пропоновані зміни як далеко не достатні. На їхню думку, конституцію треба переписати цілком, а перед найближчими виборами єгиптянам треба дати більше часу на створення політичних партій.
XS
SM
MD
LG