Доступність посилання

ТОП новини

Рік здобутків чи втрат?


Олександр Вілкул
Олександр Вілкул

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську підбивають підсумки року перебування на посаді голови ОДА Олександра Вілкула. У понеділок посадовець збирається виступити з публічним звітом про свою роботу. Рік його керування – це рік промислових здобутків, стверджують однопартійці-регіонали. Натомість опозиція критикує посадовця за скорочення закладів соціальної сфери, невирішені проблеми довкілля, зростання цін.

Син колишнього голови Дніпропетровської облради, 35-річний народний депутат-регіонал, топ-менеджер одного з підприємств Ріната Ахметова Олександр Вілкул прийшов на посаду голови облдержадміністрації без жодного досвіду роботи в сфері державного управління. Аналітики тоді пророкували йому коротку управлінську кар’єру.

А втім, рік на посаді минув і не без успіхів для регіону, кажуть однопартійці Олександра Вілкула. Здобутками називають, зокрема, майже 30-відсоткове скорочення зарплатних боргів, відновлення будівництва метро, відкриття десятка нових дитсадків.

Голова обласної ради, товариш по колишній менеджерській роботі Вілкула Євген Удод запевняє: за час керівництва молодого регіонала Дніпропетровщина стала областю-лідером.

«Динаміка зростання промислового виробництва – близько 16%! Ми майже на третину перевищуємо середній український показник. Дніпропетровщина стала регіоном-лідером», – сказав Євген Удод.

Закриття лікарень, невиконані обіцянки щодо екології

Опозиція з такою оцінкою роботи дніпропетровського керівника не згодна. Область продовжує бути лідером, але – серед регіонів із найбільшими екологічними проблемами, каже депутат обласної ради від партії «Фронт змін» Гліб Пригунов.

«Не можна не помітити відходу від передвиборних обіцянок Партії регіонів щодо екологічного порятунку Дніпродзержинська, Кривого Рога і Дніпропетровська, їх збирались оголосити зонами екологічного лиха. Недостатня робота у цьому напрямку», – вважає представник «Фронту змін».

У провину голові облдержадміністрації також ставлять акції задля власного піару: білборди, «перерізання стрічок» на відкритті різних об’єктів – від лікарень до насосних станцій. Згадують і про погіршення діалогу з громадськістю: Громадська рада при ОДА цього року була сформована, кажуть в опозиції, винятково з лояльних до Партії регіонів громадських об’єднань.

Антоніна Ульяхіна
Керівник Дніпропетровської облорганізації ВО «Батьківщина», тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна заявляє: промислове зростання, яким так пишається команда Вілкула, не усуває соціальних негараздів.

«Серйозне скорочення об’єктів соцкультпобуту триває. Свіжі приклади – закриття органного залу в Дніпропетровську та інтернату для неповносправних дітей. У рамках реформи медицини серйозно скорочують заклади: планують закрити 5 лікарень на 270 ліжок», – відзначила Антоніна Ульяхіна.

Трудоголік, але реальних справ небагато


Олександрові Вілкулу вдалось зробити на посаді голови Дніпропетровської ОДА дещо більше, ніж попередникові й одноліткові Віктору Бондарю, каже політолог Віктор Пащенко, однак на це були об’єктивні причини: через належність до Партії регіонів він має фінансову підтримку в столиці й може лобіювати деякі проекти.

«Новий голова області є фактично трудоголіком, через це значній частині апарату доводиться працювати понаднормово. Але при цьому результатів небагато. Ключовим, на мою думку, у його кар’єрі буде те, чи зможе він реалізувати масштабні проекти, такі, як добудова дніпропетровського метро чи об’їзної дороги. Він не перший керівник, який багато чого обіцяв, але реальних справ поки небагато», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Віктор Пащенко.

За його словами, працювати на Дніпропетровщину Вілкул прийшов «серйозно і надовго», ще щонайменше на рік, адже розглядає головування в ОДА як сходинку для довгострокової політичної кар’єри. А втім, не виключає: невдовзі Вілкул може зробити стрімкий стрибок в якесь із урядових крісел.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG