Доступність посилання

ТОП новини

Євроінтеграційний діалог триває. Попри політику чинної влади...


Київ – Сьогодні відбудеться засідання четвертої сесії міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. Участь у цьому заході візьмуть як представники провладної більшості українського парламенту, так і члени опозиційних фракцій. Утім, якщо опозиція має бажання продовжити діалог щодо євроінтеграції та почути від європейських колег відповідні поради, то представники більшості планують зосередитися на гуманітарних питаннях.

Резолюції тристоронньої міжпарламентської асамблеї впливають, хоч і згодом, на формування вітчизняного законодавства, впевнена народний депутат від БЮТ-Батьківщини Ольга Боднар, яка є серед українських представників на Міжпарламентській асамблеї Верховної Ради, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. Цього разу засідання асамблеї буде присвячено, зокрема, темі самоврядування, повідомила вона Радіо Свобода.

«В особі Польщі і Литви ми маємо доброзичливих партнерів, які нас підтримують у намагання вступити до Євросоюзу. Співпрацюємо з виборчого законодавства, співпрацюємо з покращення інвестиційного клімату. Така от взаємовигідна тристороння можливість спілкуватися між парламентаріями», – підкреслила Боднар.

Слід запитати, як в Європі вирішують мовні та культурні питання – депутат

Водночас, учасник міжпарламентської асамблеї від фракції Партії регіонів, депутат Ірина Горіна запевнила Радіо Свобода, що під час засідання йтиметься про питання культури і мови.

«Це гуманітарна складова в євроінтеграціних процесах. Досвід минулого і виклики сьогодення. Все, що стосується ідентичності народів та країн, історії та пам’яті, все те, що потрібно закладати у патріотичну складову виховання молодого покоління. Те, що стосується рівня культури і перспектив розвитку, а також, що стосується фінансової складової підтримки історичних пам’яток розвитку української мови та збереження культурних цінностей. Тож асамблея, що відбуватиметься у Верховні Раді, її основні питання будуть пов’язані з гуманітарним напрямком», – каже Горіна.

Не варто перебільшувати значення міжпарламентських асамблей – політолог

Не слід дивуватися розбіжностям у заявах політиків, радить директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Зазвичай, у межах міжпарламентських асамблей обговорюється широке коло питань, а реалізація їхніх рішень залежить від політичної ситуації в середині країни, відзначив політолог.

«Не варто перебільшувати їхнє значення. Головна функція цих асамблей – це майданчик міжпарламентської комунікації, обмін досвідом між парламентаріями. Але я не кидався б і в іншу крайність: що це взагалі не потрібно. Українським парламентаріям є що вивчати у парламентському досвіді Польщі і Литви, оскільки ці країни здійснили багато таких реформ, які Україна ще не здійснила», – зазначив Фесенко.

Востаннє Міжпарламентська асамблея Верховної Ради, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща засідала у Литві у 2010 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG