Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 в Україні організують коштом пенсіонерів і студентів – економіст


Київ – До європейського футбольного чемпіонату залишилось 450 днів. За словами експертів, сподівання на те, що в українську економіку будуть залучені колосальні приватні інвестиції, не виправдались, тому основний тягар ляже на кишені платників податків. Тож тепер для України основним є вже не модернізувати повністю інфраструктуру міст-господарів, адже за цим показником беззаперечно веде перед Польща, а встигнути добудувати хоча б те, що необхідно.

Коли Україна отримала право проводити у себе фінальну частину Євро, тодішній уряд прогнозував, що на державу ляже близько 18% витрат на підготовку до чемпіонату, а решту на себе візьмуть приватні, й серед інших, іноземні, інвестори, зауважує голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Однак, за його словами, обіцяного сплеску інвестування не відбулося, тож тепер українські платники податків повинні покрити 85–90% усіх «футбольних» витрат.

Та навіть попри те, що будівництво хоча б необхідних об’єктів, зокрема, стадіонів та аеропортів, завершиться вчасно, проведення чемпіонату – інвестиційний провал для України, стверджує економіст.

«Ми повинні розуміти, що державні інвестиції збільшуються за рахунок державного боргу, – пояснює він. – Тобто в економічному сенсі проект Євро-2012 в Україні – це величезний борговий злет. Ми фінансуємо ці об’єкти і проведення цього заходу за рахунок непідвищення в майбутньому соціальних стандартів для пенсіонерів, бюджетників, студентів – тобто для всіх тих, хто фінансується з державного бюджету».

Футбол – прикриття для відмивання грошей?

Експерти говорять про перетворення в Україні футбольного турніру на майданчик для впровадження різних корупційних схем.

Зокрема, координатор кампанії «Європатруль» В’ячеслав Коновалов переконаний у штучному нагнітанні «нервової обстановки» навколо будівництва, що сприяє збільшенню обсягу коштів, закладених у бюджети окремих проектів.

«Держава повинна була виступити локомотивом, а приватні інвестори повинні були прийти вслід за нею. Цього не відбулося. Більше того – основні об’єкти, зокрема, аеропорти, в основному подорожчали у два, два з половиною рази, – зауважує він. – Складається враження, що є бажання просто освоїти кошти державних інвестицій замість того, щоб вчасно підготуватись».

Для залучення інвестицій чемпіонату мало – експерт

Треба розуміти, що інвестора приваблюють сприятливі умови ведення бізнесу, а не проведення того чи іншого заходу, додає В’ячеслав Коновалов.

Основна надія для української сторони – залучення представників малого бізнесу. Однак, на думку експерта, ухвалення Податкового кодексу не сприятиме їхній активності.

У польському варіанті держава бере на себе 60 відсотків усіх витрат на проведення чемпіонату, говорить Аркадіюш Сарна, перший секретар посольства Польщі в Україні. Тобто держава є основним інвестором, так само, як і в Україні. Проте, на його думку, основна різниця між двома країнами-організаторами полягає в тому, що Польща як член Євросоюзу претендує на покриття частини фінансування з кишені європейської спільноти.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG