Доступність посилання

ТОП новини

Квитки на Євро-2012 продавали під перевернутим польським прапором


Варшава – Польські організатори Євро-2012 закликають усіх, хто бажає потрапити на матчі чемпіонату, бути уважними в інтернеті. Щойно розпочалася офіційна інтернет-реєстрація потенційних покупців квитків на футбольне свято, як з’явилися охочі нагріти на цьому руки. В інтернет-мережі функціонують нелегальні сторінки, де пропонують придбати квитки на матчі за значно вищою ціною від тієї, що встановлена УЄФА.

Кілька днів тому вболівальники футболу отримали довгоочікувану можливість зареєструватися на офіційній сторінці УЄФА, щоб згодом придбати квиток. Услід за цією подією в інтернет-просторі вигулькнуло кілька сторінок, схожих на ту офіційну. На них розміщені розпізнавані символи європейського футбольного чемпіонату, логотипи, фотографії відомих футболістів.

Утім, ця схожість оманлива. На одній із нелегальних сторінок була промовиста помилка: кольори польського прапора поміняли місцями. Тобто з біло-червоного польський стяг став червоно-білим, таким, як у князівства Монако.

Польські експерти кажуть, що цю непомітну на перший погляд помилку власники нелегальної сторінки зробили навмисне. Мовляв, у випадку судової тяганини вони могли б твердити, що у них навіть в думці не було фальшувати сторінку УЄФА, а це тільки дивний збіг обставин.

Купуєш у крутіїв – гроші на вітер

На інтернет-сторінці, що «уславилась» перевернутим польським прапором, пропонують придбати квитки, оминаючи всі офіційні процедури. Зокрема, вболівальники не мусять брати участі в реєстрації, жеребкуванні, не повинні чекати результатів цієї процедури. Вони просто вибирають квиток, який їх цікавить, і вказують дані, необхідні для банківського переказу.

Польські організатори Євро-2012 побоюються, що ажіотаж, який зчинився в перші дні офіційної реєстрації потенційних покупців, може спонукати вболівальників до непродуманих вчинків. Мовляв, дехто з них поведеться на спокусливі обіцянки спритників полагодити все швидко й без проблем.

Юліуш Ґлуський, речник Євро-2012 у Польщі, нагадує, що єдиною справжньою сторінкою, де можна зареєструватися на придбання квитків на чемпіонат Європи з футболу в 2012 році, є сторінка uefa.com. Ґлуський категорично наголошує на тому, що квитки не можна купувати від осіб, які твердять, що вже їх мають й готові їх продати. Поки що, каже речник чемпіонату, квитки навіть не надруковані, до кінця березня триватиме тільки інтернет-реєстрація потенційних покупців.

За припущенням Ґлуського, з наближенням до чемпіонату спроб обдурити вболівальників, які прагнутимуть потрапити на матчі, ймовірно, побільшає. Польський речник Євро-2012 застерігає, що гроші, заплачені за «ліві» квитки, можуть піти на вітер. Мовляв, спритники тільки й чекають, щоб на їхні банківські рахунки прийшли перекази від наївних любителів футболу. А це немалі суми. Скажімо, квиток на матч відкриття футбольного чемпіонату на нелегальній інтернет-сторінці оцінено у понад тисячу доларів США (офіційно від 45 до 250 євро), а квиток на фінальний матч – майже у п’ять тисяч доларів (замість 50–600 євро).

Польські організатори Євро-2012 запевняють, що спільно з УЄФА інтенсивно займаються проблемою фальшивих інтернет-сторінок. Вони з’ясували, що сервер скандальновідомої сторінки розміщено в Норвегії.

На галас, здійнятий у польських медіа з приводу перевернутого польського прапора, зловмисники відреагували миттєво – поміняли кольори місцями. Тож тепер підробка ще більше скидається на офіційну інтернет-вітрину футбольного чемпіонату. Єдина інформація, яка для необізнаних у ситуації вболівальників може здатися підозрілою, подана на цій нелегальній сторінці дрібнесенькими літерами. Власники фальшивки повідомляють про те, що вона ніяк не пов’язана з УЄФА, а термін Євро-2012 використано винятково «з описовою» метою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG