Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: як у Польщі вирішують проблему недорогого житла


Варшава – Польські організатори футбольного чемпіонату Євро-2012 забезпечать житлом тих уболівальників, яким не по кишені дорогі готелі. Не надто заможні любителі футболу, які у червні 2012-го приїдуть до Польщі, зможуть зупинитися у приватному секторі, або ж у студентських гуртожитках.

Кільком десяткам тисяч футбольних уболівальників, які прибудуть до Польщі на Євро-2012, запропонують помешкання так званого економ-класу.

Товариство PL.2012, що координує підготовку до футбольного чемпіонату, створює банк даних про таке житло в польських регіонах. Пансіонати, турбази та агротуристичні господарства, де зможуть поселитися гості чемпіонату, розташовані навколо тих чотирьох міст, де відбуватимуться футбольні матчі. Іноді ці помешкання будуть розташовані на чималій відстані від стадіонів. Утім, як запевняють польські організатори Євро-2012, вболівальники не витрачатимуть на дорогу до стадіонів більше, ніж дві години. Натомість, ті фани футболу, які шукатимуть дешевшого житла безпосередньо у містах, зможуть зупинитися в студентських гуртожитках.

Назустріч очікуванням організаторів чемпіонату «Євро» вийшло польське міністерство науки та вищої школи.

Міністр Барбара Кудрицька звернулась до керівництва польських вишів із проханням переглянути календар наступного навчального року так, аби не було накладок із термінами проведення заходів чемпіонату.

Міністерство заохочує ректорів завершити навчальний рік дещо швидше, аби у студентстьких гуртожитках могли поселитися вболівальники. Таким чином, вважають у цьому відомстві, можна зробити гарну рекламу для польських університетів.

Уболівальників не варто боятися?

Рафал Росєяк, національний координатор із питань поселення вболівальників у Польщі, звертає увагу на те, що розміщення у студентських гуртожитках вболівальників – це шанс не тільки розрекламувати навчальний заклад, а й непогано заробити.

Мовляв, якщо пересічний польський студент за місяць проживання в гуртожитку платить приблизно 100 євро, то пересічний фан футболу таку суму платитиме за два-три дні. Рафал Росєяк розповів «Радіо Свобода» про прогнозовані ціни проживання в польських готелях під час Євро-2012.

«Готелі економ-класу або студентські гуртожитки, залежно від рівня стандарту, для однієї особи можуть коштувати від 30 до 50-60 євро за добу. Від 50 до100 євро коштуватиме двозірковий готель або пансіонат аналогічного рівня, а за добу в тризірковому готелі треба буде заплатити від 100 до 150 євро. Ціна доби в чотири-п’ятизірковому готелі – від 150 євро. Це середні європейські ціни», – каже Росеяк..

На заклик польського міністерства науки та вищої школи посприяти в організації Євро-2012 позитивно відгукнулася низка вищих навчальних закладів.

За попередніми підрахунками, у гуртожитках польських університетів зможуть поселитися приблизно 40 тисяч вболівальників. Проте, далеко не всі вищі навчальні заклади в тих містах, де розігруватимуться футбольні матчі, готові розмістити в своїх гуртожитках футбольних фанів. Частина польських університетів не спокусилася навіть можливістю непогано заробити на вболівальниках. Керівництво цих навчальних закладів побоюється, що гості чемпіонату можуть серйозно пошкодити університетське майно.

Рафал Росєяк вважає такі побоювання необгрунтованими.

«Євро – це шанс змінити образ футбольного вболівальника. Під час розмов із ректорами університетів ми намагаємося їх переконати в тому, що вболівальник національної збірної – це дуже приязна людина. Досвід проведення футбольних чемпіонатів в Австрії, у Швейцарії , в Португалії чи в ПАР показує, що вболівальники не заподіюють жодної шкоди. Чемпіонат – це футбольне свято», – впевнений Росеяк.

На думку польських організаторів Євро-2012, саме студентські гуртожитки були б оптимальним варіантом для вирішення проблеми помешкань під час європейського чемпіонату.

Тож вони не втрачають надії, що ректорати університетів, які поки що вагаються, таки зважаться прийняти до своїх гуртожитків гостей футбольного свята.

Як жартує Рафал Росєяк, іноді студенти під час своїх розваг завдають університетському майну значно більшої шкоди, аніж та, якої можуть завдати вболівальники впродовж кількох днів перебування в гуртожитку.
XS
SM
MD
LG