Доступність посилання

ТОП новини

Україна купує чеські «City Elefant» для Євро-2012


Потяг типу «City Elefant»
Потяг типу «City Elefant»

Прага – Відоме чеське об’єднання «Škoda» поставить в Україну два двоповерхові поїзди «City Elefant». Поїзди, у складі кожного з яких шість комфортно обладнаних вагонів, призначаються спеціально для перевезення українських пасажирів і гостей чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Торговельна акція обійдеться українській державі в 40 мільйонів євро. Але цією операцією діалог із Україною не закінчується, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода генеральний директор об’єднання «Škoda» Йозеф Бернард, адже Україна для Чехії – перспективний ринок.

– Як ви дізнались про потреби України, хто першим – ви чи українська сторона ініціювали купівлю двох поїздів?

– В Україні був виписаний тендер на постачання двох електричних двоповерхових поїздів, і наприкінці минулого року ми його виграли. Ініціатором тендеру були «Українські залізниці». Термін поставки – кінець червня 2012 року, тобто так, щоб пасажири могли ними їздити під час чемпіонату Європи з футболу.

– Хто конкретно з української сторони вів з вами переговори?

– Представники «Української залізниці».

– Якщо говорити про ціну торговельної операції, 40 мільйонів євро, то це стандартна ціна за два поїзди чи як для України трохи завищена?

– Це стандартна ціна, але були проведені певні поправки, що їх потребує тільки «Українська залізниця». Головні зміни стосуються насамперед того, що поїзд є двосистемний, тобто він здатний їздити з напругою 25 і 3 кіловольти – це перша відмінність, яка відрізняє цей поїзд від стандартних поїздів, що їздять у Чехії з однією системою напруги. І друга зміна стосується того, що ми поїзди пристосували до потреб ширококолійної залізниці.

– Чи має українське замовлення ще якісь особливості?

– Поїзди, як ми їх знаємо в Чехії, мають по три вагони, тоді як для України ми готуємо два поїзди по шість вагонів кожен. Це так якби ми запустили для чехів 4 поїзди. Один поїзд в Україні матиме 634 місця для сидіння, тоді як в Чехії стандартний поїзд має 310 сидячих місць. Тобто, мовиться про два більші, 6-вагонні поїзди.

– Чи в переговорах з Україною йшлося також про майбутні плани співпраці з об’єднанням «Škoda»?

– Звичайно, що нас Україна цікавить. У минулому ми були традиційним поставником для країн колишнього СРСР. Ми беремо до уваги, що сьогодні на цих теренах їздить до двох тисяч наших локомотивів, деяким із них по 40 чи навіть 50 років, що доводить, що це продуктивні й надійні машини. Зараз ми випробовуємо новий 3-системний локомотив нової генерації, який уже їздить на нашій залізниці. Ми були б раді постачати їх знову на наші традиційні ринки і в Україну.

– Чим для вас особливо цікавий український ринок?

– Думаємо, що оновлення вагонного парку останнім часом не проводилось інтенсивно, але це буде потрібно зробити. Тому в майбутньому Україна для нас є великим потенційним ринком. Ми маємо тут контакти, ми знаємо людей, знаємо середовище, вміємо надати надійний сервіс, тому український ринок для нас цікавий. І «Українські залізниці» інформовані про те, як ми розвиваємось.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG