Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські музиканти вийшли на захист органної зали від УПЦ (МП)


Сьогодні у Дніпропетровську перед Будинком органної та камерної музики відбулася акція протесту музикантів та громадськості міста проти передачі приміщення закладу з унікальним органом Дніпропетровській єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). Участь в акції взяли близько ста активістів.

У руках вони тримали плакати з гаслами «Окраса міста – орган. Обличчя міста – орган. Ганьба міста – нищення органу!» та «Рейдерам у рясах – гідну відсіч!».

Директор Будинку органної та камерної музики Ніна Голікова заявила, що рішення про передання будівлі церкви було незаконним. До того ж, за її словами, колектив Будинку досі не ознайомлений з мировою угодою, затвердженою господарським судом Дніпропетровської області, між церковною громадою та облрадою про передання Будинку у власність церкви.

Під час акції протесту народний депутат України Святослав Олійник повідомив, що звернувся за допомогою у розв’язанні конфлікту в ЮНЕСКО. «Я вважаю, що передача у власність церкви Будинку органної музики із судовим рішенням в кишені – це фактично схема рейдерського захоплення», – заявив депутат.

4 березня керуючий Дніпропетровської єпархієї УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення дніпропетровського Будинку органної та камерної музики за рішенням Господарського суду області перейшло в управління церкви. Представники влади заявили про можливе перенесення органу в іншу будівлю. Однак, за висновком фахівців німецької компанії «Зауер», які збудували орган, у будь-якому іншому приміщенні музичний інструмент втратить своє звучання.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. Православній громаді споруда належала трохи більше як десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу.
XS
SM
MD
LG