Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії триває коаліційна операція


Державне телебачення Лівії повідомило ввечері в понеділок про бомбардування навколо столиці Тріполі. Агентства наводять слова свідків, що удар був спрямований проти військово-морської бази Буссетта за десять кілометрів на схід від міста.

Державне телебачення також заявило про удари по кількох об’єктах у самому Тріполі. Крім того, за словами речника лівійського уряду, ударів було завдано й принаймні в одному місті на півдні країни.

Водночас лівійські урядовці оголосили в понеділок, що сили, лояльні до лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі, остаточно взяли під контроль місто Місрату на схід від Тріполі, вибивши звідти всі сили повстанців.

Водночас чільний представник Африканського командування США генерал Картер Гем заявив на брифінгу в Штуттгарті в Німеччині, що сили Каддафі засвідчили «мало волі чи здатності» діяти після ударів союзників.

За його словами, визначена резолюцією Ради безпеки ООН зона заборони польотів над Лівією розширюється і скоро перекриє відстань у тисячу кілометрів, коли до регіону прибуде авіація нових країн-учасниць коаліції.

Президент США Барак Обама, перебуваючи з візитом у Чилі, заявив у понеділок: політика Сполучених Штатів полягає в тому, що Муаммар аль-Каддафі «має відійти». За його словами, союзники «мають широкий вибір можливостей на додачу до воєнних зусиль», щоб підтримати цю політику.

У Франції міністр закордонних справ Ален Жюппе теж висловив сподівання, що режим Муаммара аль-Каддафі впаде.

Також Обама сподівається, що США найближчим часом передадуть свою нинішню командну роль у лівійській операції. Але хто мав би за це взятися, наразі не ясно. Італія заявляла, що командування мав би взяти на себе союз НАТО. Але і в самому Північноатлантичному союзі, і серед учасників коаліції поза ним є країни, які виступають проти такої можливості.

Тим часом Рада безпеки ООН погодилася провести зустріч 24 березня на прохання лівійського уряду Каддафі.
XS
SM
MD
LG