Доступність посилання

ТОП новини

«Ордер на арешт» Ульянченко – фальсифікація


Прага – «Ордер на арешт» Віри Ульянченко, однієї з найближчих осіб до колишнього Президента Віктора Ющенка, нібито виданий судом у США, який викликав хвилю пересудів в Україні, виявився фальшивкою. Прізвище колишньої голови Секретаріату Президента Ющенка не надто акуратно вмалювали в бланк ордеру, насправді виданого на зовсім інших осіб.

Зображення ордеру, нібито виданого Окружним судом США по Південному судовому округу в штаті Флорида на ім’я «Віра Ульянченко, вона ж Вера Івченко», і поширене українськими засобами інформації, привертає увагу двома моментами. По-перше, це використання прізвища чоловіка колишньої голови Секретаріату Віктора Івченка, яким вона сама не користується, а по-друге, те, як її ім’я вставлене в текст. Бо видно, що бланк ордеру відсканований трохи навскіс, і довгий текст із обома іменами невідомому фальсифікаторові довелося розташувати в три сходинки, щоб він не натрапив на перекошену риску під ним.

І дійсно, на сайті цього суду, принаймні, в його загальнодоступній частині, ніяких даних про такий ордер немає.

Те, що такого ордеру не існує, Радіо Свобода неформально підтвердили й джерела в самому Окружному суді США по Південному судовому округу в штаті Флорида, не уповноважені виступати перед пресою офіційно. За словами цих джерел, у кримінальній справі за номером 10-60322, який наведений на бланку ордера, проходять якісь контрабандисти Саєд Хусейн і Шах Саєд, а зовсім не Віра Ульянченко.

«Качку» вивісили на сайті американського суду

Тим часом невеликий пошук в інтернеті дає знати, що, як виглядає, вся «качка» пішла з одного блогу на сайті «Кореспондент», який відтоді вже стерли. Це була єдина публікація там автора, як він про себе стверджує, репортера за професією з Києва, який займається «боротьбою з відмиванням грошей і з корупцією».

Щоправда, зміст блогу зберігся – адже «записи в інтернеті не горять».

Там є посилання на «оригінал» – файл із нібито ордером на арешт Ульянченко (pdf).

Сайт, на якому цей файл викладений, – це сайт секретаря Вищого суду графства (адміністративний підрозділ штатів США) Марікопа штату Аризона – суду цілком іншої юрисдикції з цілком іншої частини Сполучених Штатів.

Але в цього сайту є особливість: він дозволяє, зареєструвавшись на ньому, самостійно вивісити там будь-який текст.

Фальсифікацію визнано

Учасники форуму «Української правди» (ФУП) опублікували на ньому ж записку російською мовою: «ФУП найкрутіший!»

Врешті, факт фальсифікації визнала й газета «Дело», яка й поширила мало помічений протягом кількох днів запис у блозі на всю Україну.

Сама ж Віра Ульянченко називала повідомлення про цей нібито ордер «провокацією».

Радіо Свобода не вдалося взяти в неї коментар із приводу фальсифікації – її мобільний телефон «перебуває поза зоною досяжності».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG