Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Гавел сам прийшов на прем’єру свого фільму «Відхід»


Вацлав Гавел
Вацлав Гавел

Прага – Незважаючи на хворобу, перший президент Чехії, драматург, письменник Вацлав Гавел все ж прийшов минулого вівторка на прем’єру свого першого ігрового фільму «Відхід». Кіноглядачі переконалася цього тижня також і в режисерському таланті Гавела. Цей фільм ознаменував ще один із проявів нового творчого піднесення всесвітнього відомого дисидента, політика і митця, котрий не лише виступав проти комуністичного режиму, а очолив Оксамитову революцію 1989 року в Чехословаччині та став потім першим президентом Чехії.

У фільмі «Відхід» ідеться про колишнього президента неназваної країни, котрий постав перед перспективою втрати влади внаслідок відставки. Він ризикує втратити зручну державну віллу, якщо публічно не підтримає його спадкоємця і головного супротивника.

Правда, сам режисер і автор сценарію фільму Вацлав Гавел, який пішов із влади у 2003 році, поступаючись кріслом президента Чехії Вацлаву Клаусові, наполегливо заперечує автобіографічність «Відходу». Він закликає не брати до увагу принизливий дисонанс імені лихого героя Властіка Клайна і не пов’язувати його з іменем Клауса.

Гавел каже, що фільм взагалі про політичне явище, про зміну у житті. «Головний герой не може контролювати зміни, тримати їх в руках, він припиняє правити і йому здається, що цілий світ провалюється довкола нього. Він відповідає на це найгіршим чином, пристосовується до залежного стану, чим прислужує новій кон’юнктурі», – зауважив Вацлав Гавел.

Гавел написав начерк сценарію фільму ще 20 років тому

«Відхід» базується на п’єсі з такою ж назвою, котра мала прем’єру у 2008 році. Але Гавел почав писати цей текст ще у 1988 році і перервав роботу над ним, бо очолив Оксамитову революцію в наступному році та став президентом Чехословаччини, а потім Чехії. Автор «Відходу» каже, що тоді він мав намір показати становище інтелігентів, звільнених унаслідок придушення Радянським Союзом «Празької весни» 1968 року.

Але фільм сьогодні проводить паралелі між нещодавніми подіями і комуністичними часами та зав’язує інтригу довкола ролі колишнього президента в оточенні розчарованих втратою влади його родичів та радників. Дія відбувається в саду вілли з елементами абсурду, котрий простежується в діях головних героїв «Відходу».

Дружина Гавела Даґмар Гавлова грає у фільмі одну з головних ролей. А головний образ грає відомий чеський актор Йозеф Абрам.

Сам актор каже, що був приємно здивований змінами до сценарію, які вніс у процесі роботи сам Гавел. Всі учасники роботи над фільмом вражені скромністю режисера Гавела, його витримкою та відсутністю авторитарності з його боку.

Фільм Вацлава Гавела ще не назбирав достатньої кількості рецензій, але в деяких із них вже сказано, що «це один із тих фільмів, який створюється групою друзів, щоб мати добрий вплив у суспільстві».

Сам Вацлав Гавел, котрий був заядлим курцем, має нині проблеми з легенями та був госпіталізований напередодні прем’єри «Відходу». Але все ж прийшов із лікарні вчасно – саме на прем’єру, що відбулася учора.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG