Доступність посилання

ТОП новини

«Відхід» Гавела виходить на екрани кінотеатрів


Вацлав Гавел на знімальному майданчику під час зйомок автобіографічного фільму «Відхід»
Вацлав Гавел на знімальному майданчику під час зйомок автобіографічного фільму «Відхід»

Прага – Колишній президент Чехії Вацлав Гавел завершив роботу над своїм повнометражним фільмом за мотивами своєї п’єси «Відхід». Прем’єра стрічки запланована на березень. Свою п’єсу відомий драматург і колишній дисидент написав у 2008 році – одразу після того, як відійшов із посади президента Чехії. Головну жіночу роль у фільмі виконує дружина екс-президента Даґмар Гавлова, а в головній чоловічій ролі знявся відомий чеський актор Йозеф Абргам. Розповідь про колишнього лідера неназваної країни після того, як він втрачає посаду, а з нею і всі привілеї, коли він відмовляється привселюдно підтримати свого правонаступника, дуже схожа на ту, яка була у справжньому житті Вацлава Гавела. І хоча ім’я головного суперника героя в фільмі Властік Клайн, може виникнути паралель із нинішнім чеським президентом Вацлавом Клаусом. Автор кінострічки наполягає, що фільм не автобіографічний. Про це він розповів Радіо Свобода.

– Я був би радий, якби в підтексті цього фільму відчувалося загальне питання, питання змін і відходу. У житті щось приходить, щось відходить, змінюється спосіб життя. І ця п’єса про таку зміну. Тут головний герой не вміє дати собі раду з цією зміною, тому, коли він втрачає цю посаду, то для нього руйнується цілий світ. Закінчується все найгіршим можливим способом, тобто так, що врешті головний герой адаптується і вже в позиції підлеглого буде служити новому стану справ. Це загальна тема, яка не претендує на те, щоб бути документом про якусь конкретну особу або про конкретний відхід когось конкретного з його посади.

– Як драматург Ви багато писали в стилі театру абсурду, який, здавалося б, дуже добре підходив для обговорення соціальних недуг при комунізмі. Як Ви гадаєте, чи це актуальне й сьогодні?

– Якщо говорити про себе, то, мушу сказати, я приємно здивований тим, що мої п’єси, особливо ті, що я написав раніше, ставлять і тут, і там. Найголовніше те, що вони актуальні і для нинішніх глядачів, особливо молодих, які часто ходять на мої вистави і забавляються. Це найкраще, що я міг собі побажати, щоб моя творчість не сприймалася як одноразова продукція однієї епохи.

– Торкнімося іншої актуальної теми: Ви допомогли донести до світу попередження про зовнішню політику США щодо Росії, заявивши, що через позиції так званого «реалізму» зазнають ризику загальні західні цінності. Як Ви оцінюєте дії Вашингтона в Єгипті на сьогоднішній день?

– Президент Мубарак упродовж довгих десятиліть був союзником Америки та одним із гарантів певного спокою на Близькому Сході. Він утримував добрі стосунки із західним світом, відтак я розумію, чому американці не можуть просто так сказати «хай собі йде». Але рано чи пізно вони змушені будуть ухвалити якесь рішення. Я особисто вважаю, що Мубарак мав би піти відразу і не чекати до виборів. Але, якщо це можливо, йому мали б дозволити достойно відійти з посади. Мені здається, що подібного погляду дотримується і президент Обама, навіть якщо він висловлює це дипломатичніше. Але він президент найпотужнішої в світі держави, а я – громадянин маленької країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG