Доступність посилання

ТОП новини

Плакати з Вацлавом Гавелом як символ «Оксамитової революції» в Чехословаччині


Плакат з Вацлавом Гавелом «Правда і кохання мають перемогти брехню й ненависть»
Плакат з Вацлавом Гавелом «Правда і кохання мають перемогти брехню й ненависть»

Прага – У Чехії отуються відзначити 20-ліття падіння комуністичного режиму. Листопадові дні 1989-го увійшли в історію як «Оксамитова революція». Її головними дійовими особами були студенти. Вони заполонили празькі вулиці й майдани, волаючи ім’я свого беззастережного лідера – Вацлава Гавела. Саме в ці дні з’явився плакат із Вацлавом Гавелом та відомим, нині вже історичним гаслом: «Гавел – на Град!»

Вацлав Гавел – президент і дисидент, правозахисник і безумовний лідер демократичної «Оксамитової революції» в Чехословаччині. 20 років тому, в листопадові дні 1989-го минало всього кілька місяців, як він уже третє вийшов із тюрми і з головою пірнув у роботу Громадянського форуму.

Як його лідерові, йому треба було встигнути багато, адже Берлінський мур уже впав, і всі погляди тепер – і з Заходу, але насамперед зі Сходу Європи, з Радянського Союзу – були звернені до Праги.

Як дати знати, що Громадянський форум працює і що саме Вацлав Гавел є його кандидатом на майбутнього президента майбутньої демократичної Чехословаччини? Як найшвидше про це інформувати людей?

Потрібні плакати, і не прості, а з фотографією Гавела, вирішала група друзів-однодумців. За роботу взялися швейцарський фотограф Мартін Столленверк та празький журналіст і фотограф Павел Горейші. Саме їхній кольоровий плакат із Вацлавом Гавелом і з відомими гаслом «Правда і кохання мають перемогти брехню й ненависть» запам’ятався чехам найбільше.

Плакати представили Гавела всій країні

Автор і учасник подій Павел Горейші пригадує: «Ми роздумували, як розмножити фотографію і як Вацлава Гавела представити громадянам усієї Чехословаччини. Адже Громадянський форум офіційно рекомендував Гавела на посаду президента. Саме тоді виникла думка створити плакат із його фотографією. Протягом однієї ночі нам вдалося видрукувати 200 тисяч примірників».

Як розповів Радіо Свобода Павел Горейші, паралельно з першим плакатом був створений і другий. На ньому фото Вацлава Гавела і текст «Гавел – на Град».

Град – резиденція чеських президентів, і це гасло скандували чехи на площах, його в тисячах варіантів писали на стінах, хоча час іще був небезпечний. Були офіційний комуністичний президент Густав Гусак і комуністична міліція, що переслідувала насамперед тих, хто розклеював плакати. Цю найтяжчу роботу взяли на себе студенти.

Сьогодні головний плакат часів «Оксамитової революції»належить до музейних раритетів. Невеликому за розміром шматкові паперу випала велика історична роль. Вацлав Гавел, всенародно обраний президент, дійсно прийшов тоді на Град.

І нині Вацлав Гавел належить до тих політиків, до яких прислухаються. А історію плакатів через 20 років після «Оксамитової революції» їхні автори розповіли вперше.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG