Доступність посилання

ТОП новини

Гавел: До Росії не треба ставитися як до інваліда


Вацлав Гавел під час інтрев'ю для Радіо Свобода. Прага, 21 жовтня 2009 р.
Вацлав Гавел під час інтрев'ю для Радіо Свобода. Прага, 21 жовтня 2009 р.
Прага – Чітке бачення американської політики щодо Центральної і Східної Європи – це те, що Вацлав Гавел очікує почути від віце-президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена, який подорожує регіоном. Колишній чеський президент і дисидент дав інтерв’ю Радіо Свобода, в якому оцінив і американську політику, і євроатлантичні перспективи України та Грузії.

Вацлав Гавел – один із тих чільних східноєвропейських політиків, які нещодавно закликали президента США Барака Обаму не ігнорувати їхній регіон у той час як американці поліпшують відносини з Росією. Гавел сподівається, що його заклик почули у Вашингтоні і про це дасть знати віце-президент США, коли у п’ятницю відвідає Прагу.

«Можна очікувати, що він висловить у новий спосіб американський інтерес до регіону, чітко дасть знати, що хтось інший не усунув нас із американського поля зору», – зауважив Вацлав Гавел.

У програмі візиту американського урядовця – Варшава, Бухарест і Прага. Оглядачі вважають, що візит Джозефа Байдена до Польщі і Чехії має на меті заспокоїти лідерів регіону після того як Вашингтон переглянув свої плани щодо антиракетного щита у Європі. Чеська громадська думка була переважно проти розміщення радара у себе вдома, але чимало політиків, включно з Вацлавом Гавелом, виступали за.

Чи нова американська адміністрація помиляється, чи може не продумала, як оголошувати зміну планів? Відповідь колишнього чеського президента – ні. Вацлав Гавел вважає, що йдеться про внутрішні американські дискусії, які тривають уже десятиліття про плюси й мінуси ракетного щита. Гавел більше розчарований рівнем дебатів у Чехії, де надто турбувалися, щоб не роздратувати Росію.

У недавньому інтерв’ю Радіо Свобода відомий американський історик Тоні Джадт сказав, що однією з найбільших помилок Східної Європи є мрії про Вашингтон. Але Вацлав Гавел спростовує такий висновок: «Ваш вчений сильно помиляється в одній речі: вступ нових членів до Європейського Союзу був би немислимим, якби ми перед тим не вступили до НАТО. Це була головна проблема, безпека регіону – це те, що дає Альянс, американці зокрема».

Грузія у складнішому становищі ніж Україна

Вацлав Гавел гостро критикував політику Москви і під час минулорічної війни з Грузією, і під час газового конфлікту з Україною. Він вважає, що демократичний світ має бути твердим у відносинах із Росією, не має ставитися до неї по-особливому.

«Очевидно, що з Росії надходять тривожні сигнали. Я вірю і постійно на цьому наголошую, що потрібно мати партнерські відносини з Росією на рівноправних засадах, – зазначає пан Гавел. – Складовою цього партнерства є відкритість і відвертість, не можна розглядати партнерство як сліпоту, як шори на очах, що ми не будемо говорити про те, що нам не подобається, коли нам здається, що зраджено засадничі, універсальні моральні імперативи. Росія не повинна сподіватися, що ми завжди будемо ставитися до неї як до партнера-інваліда, на чиї недоліки не звертають уваги. Ми повинні застосовувати ті самі стандарти до Росії, як і до решти держав світу, як до Китаю, Чехії чи Уругваю».

Вацлав Гавел не хоче, щоб європейці поводилися як жебраки, випрошуючи енергоносії. На його думку, Росія має експортувати нафту і газ – це левова частка її ВВП. А коли Захід не закриватиме очі на порушення демократичних принципів, то і Кремль, можливо, не буде більше вдаватися до погроз.

Колишній президент Чехії не сумнівається в тому, що Україна повинна бути в Європейському Союзі і НАТО. І Білорусь, за його словами, належить до європейського простору спільних цінностей, попри те, що зараз там править «диктатор». А от Грузія, на думку чеського політика, у складнішому становищі.

«Мабуть, буде справедливо, якщо Грузія також буде залучена, але з іншого боку, для Грузії буде безпечніше, з перспективи майбутнього, щоб вона міцно закріпилася у своєму регіоні – з Азербайджаном, Вірменією тощо – тому що вони її найближчі сусіди, а коли раніше були конфлікти, то переважно в них брали участь сусідні держави. Але я не кажу, щоб європейські чи євроатлантичні інститути не робили вибору на користь Грузії», – зазначив Вацлав Гавел.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG